Pieczony schab w boczku z warzywami i jabłkami

Pieczony schab w boczku to moja kolejna propozycja na świąteczny obiad. Uwielbiam wieprzowinę, kiedy jest dobrze przyrządzona, soczysta i miękka, w środku lekko różowa. Dla mnie wszystko co z boczkiem smakuje lepiej nawet pieczony schab! Schab na obiad to był u nas w rodzinie zawsze luksusowy obiad, zwłaszcza, że trzeba było wystać za nim w kolejce…Dzisiaj nie mamy z tym problemu, schab nie należy też do najdroższych mięs, więc każda rodzina może sobie pozwolić na porcję dobrej wieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku.

pieczony schab świąteczny

Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż z jabłkami i pieczone bataty z ziemniakami. Jak widzicie z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować świąteczny obiad dla całej rodziny.

Pieczony schab

Składniki:

na 4-6 porcji

1 kg schabu bez skóry i kości

10 plastrów wędzonego boczku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki francuskiej musztardy

1 czosnek solo

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżka skrobii kukurydzianej

2 łyżki wody

Do podania

3 jabłka

300 g jarmużu, tylko miękkie liście

2 łyżki masła

2 bataty

1 kg ziemniaków

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

pieczony schab

Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, miód i sos Worcestershire. Schab wymasuj solą i pieprzem, następnie posmaruj marynatą i owiń plastrami boczku. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach, 5 minut po każdej. Zmniejsz temperaturę ( u mnie kuchnia indukcyjna na czwórce). Mięso można również wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC. Smaż lub piecz do uzyskania wewnętrznej temperatury 67ºC. Używam zawsze termometru, niezależnie czy smażę czy piekę schab. Jeśli nie masz termometru smaż mięsi przez 20 minut nie licząc zrumienienia. W piekarniku trwa to dłużej i wszystko zależy od grubości mięsa. Dlatego moim zdaniem termometr jest najlepszym wyjściem aby upiec idealnie soczyste mięso. Zlej sos do małego garnka. Upieczone mięso owiń w folię. Do sosu dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Zagotuj sos stale mieszając.

przepis na pieczony schab

Obierz bataty, ziemniaki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz przez 40 minut. Liście jarmużu odetnij od twardych łodyg i pokrój. Usmaż jarmuż na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła usmaż ósemki jabłek.

Pokrój mięso na grube plastry i ułóż na półmisku. Podaj z pieczonymi warzywami i jarmużem z jabłkami.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

    • Prosze sie zupelnie nie przejmowac kaloriami gdyz nie mają one nic wspolnego z otyloscią .
      Warto pamietac od czego nadmiernie tyjemy .Wylącznie od nadmiernej ilosci węglowodanow (najgorsze sa te szybko uwalniające glukoze) oraz sztucznych tluszczow trans (podkreslam ze sztucznych bo naturalne nie sa szkodliwe)

      Jak sie to dzieje? Gdy organizm posiada zbyt duzo energii z weglowodanow potrafi te energie magazynowac w postaci tak niechcianej nadmiernej tkanki tluszczowej . Zas sztuczne tluszcze trans odkladają sie w obszarach brzusznych oraz programują inne tluszcze do robienia tego samego (oprocz tego sa rakotworcze)

      Czy warto wiec jesc zbyt duzo weglowodanow aby potem miec klopot ze zuzyciem nadmiernej ilosci energii aby nie odlozyla sie nam w postaci tkanki tluszczowej ? Oczywiscie ze nie a do tego nie jest to jedyny problem . Pozostaje np zbyt duza produkcja nadmiarowego cholesterolu przez wątrobe oraz prosta droga do cukrzycy a tym samym szybszego starzenia sie biologicznego (im wiecej glukozy tym szybszy proces starzenia sie )
      Czy ktos np wrzucil by 4 wiadra wegla do pieca a potem otwieral okna aby nie bylo mu za gorąco?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *