Schab pieczony ale jak upiec schab w całości aby był mocno soczysty i aromatyczny? No właśnie…Największy problem przy pieczeniu schabu to to, że szybko staje się suchy. Schab należy do chudych mięs, a niewłaściwe pieczenie wysusza go. Zamiast pięknego, soczystego kawałka mięsa na stole ląduje podeszwa. Mimo wszystko uważam, że pieczenie schabu w całości jest o wiele łatwiejsze niż smażenie kotletów bez panierki.
Schab można upiec w piekarniku lub na usmażyć na patelni. Tak czy inaczej pierwsze przygotowania są wspólne dla obu sposobów. Schab nacieram czosnkiem i przyprawami, a następnie rumienię 5 minut z każdej strony. Teraz mogę go wstawić do piekarnika na 150ºC , wcisnąć termometr i piec go do uzyskania 67ºC. Schab można też piec na patelni, również przy pomocy termometru. Zajmuje to około 30 minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem.

Schab pieczony z brukselką
Składniki:
4-5 porcji
800 g schabu bez kości
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1½ łyżeczki soli
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
Brukselka
500 g brukselki
4 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka masła
1 łyżka miodu lub klonowego syropu
sól i pieprz do smaku
Natrzyj mięso czosnkiem, solą i pieprzem. Rozgrzej masło i olej. Zrumień mięso, po 5 minut z każdej strony. Wciśnij termometr w środek mięsa, zmniejsz temperaturę (kuchnia indukcyjna poziom 4) Piecz schab do uzyskania 67ºC. Owiń upieczone mięso w aluminiową folię i odstaw na 10 minut. Mięso jeszcze dojdzie ale również zachowa w sobie soki. Pokrój schab na plastry.
Przygotuj brukselkę do blanszowania. Obetnij koncówki i oczyść z uszkodzonych liści. Duże brukselki przekrój na pół. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. W ten sposób brukselka zachowa swój naturalny zielony kolor. Roztop masło z miodem. Dodaj brukselkę i żurawinę. Zrumień lekko.
Schab pieczony to prawdziwy rarytas, jeśli jest poprawnie przyrządzony. Idealnie pasuje z brukselką. Podaję go do tłuczonych ziemniaków. Sky z mięsa można wykorzystać do brązowego sosu.
3 komentarze
same smakowitości
hmmm…
Zawsze miałam sentyment do schabu…