635
Zapraszam na pyszny obiad. Dzisiejsze menu to rolada z polędwicy wieprzowej nadziewana szpinakiem i boczkiem. Do rolady zrobiłam mini zapiekanki ziemniaczane z dodatkiem pietruszki. Uwielbiam takie proste obiady, nieskomplikowane obiady.
Polędwica wieprzowa to wdzięczne mięso, które można przygotować w mgnieniu oka. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to bardzo klasyczne danie, które często przyrządzam. Jeśli lubicie tajskie smaki to polecam polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno. Gulasz z polędwicy wieprzowej polecam na niedzielny obiad.
Rolada z polędwicy ze szpinakiem
Składniki:
na 5 porcji
- 1 polędwica wieprzowa, około 650 g
- 6 łyżek pangratatto
- 250 g mrożonego szpinaku
- 140 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mini zapiekanki ziemniaczane
12 mini zapiekanek lub jedna duża
- 1,5 kg ziemniaków, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża cebula
- 300 ml creme fraiche
- 200 mli śmietany kremówki
- 4 łyżki pietruszki, z grubsza posiekanej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml i startego cheddar
Wykonanie:
- Usuń błonki z polędwicy i rozkrój mięso na cienki prostokąt. Pobij mięso lekko tłuczkiem, następnie posól i popieprz.
- Szpinak smaż na oleju, aż do całkowitego odparowania wody. Pokrój w kostkę boczek i smaż, aż tłuszcz się wytopi. W miseczce wymieszaj boczek, pangratatto i szpinak. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłóż nadzienie na polędwicę i zroluj. Całość zwiąż sznurkiem do pieczenia. Zrumień roladę na oleju. Przenieść mięso do brytfanny, wciśnij termometr i piecz roladę, dopóki nie osiągnie 68 º C w temperaturze 175 ° C (termoobieg). Gotową roladę wyjmij z piekarnika, owiń w folię aluminiową. Po 15 minut możesz pokroić roladę na kawałki.
- Pokrój cebulę i ziemniaki na cienkie plasterki. Podsmaż szybko na oleju dodając creme fraiche i posiekaną pietruszkę. Posól i popieprz. Przełóż ziemniaki do małych foremek uprzednio natłuszczonych i posyp startym cheddarem.
- Piecz zapiekanki na160 ºC (termoobieg) przez około 40 minut.
6 komentarzy
mmm mam smaka na taką roladkę :)
No to dobrze działam! Pozdrawiam
z każdym przepisem upewniam się, że szpinak pasuje do wszystkiego
genialny przepis! pozdrawiamy
Tak, ja też doszłam do takiego wniosku…
To nie jest prosty obiad, tylko całkiem zakrecony. Bardzo mi sie widza takie roladki. Podeirzewam, że smakują tak jak wyglądają.
Ha, ha… masz rację zakręcony! Ale smakuje pysznie!