Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar

Zapraszam na kolejny przepis na mielone. Pieczeń rzymska to alternatywa dla mielonych koletów. Pieczeń smakuje  zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkę. Dlatego zawsze przyrządzam pieczeń z dużej porcji mielonego. Pieczeń rzymska to nieskopmlikowane danie mięsne na co dzień lub na imprezę. Zazwyczaj przyrządza się je z gotowanym jajkiem. Dzisiaj zapraszam na włoski twist, pieczeń z grzybami portobello, bazylią i cheddar. Pieczeń oczywiście należy piec w piekarniku. Ponieważ zrobiłam nadziewaną pieczeń zrolowałam ją przy pomocy mokrego papieru. Z czym lubicie pieczeń rzymską? Moi mężczyźni najbardziej lubią z ziemniaczanym puree. Przyrządzenie ziemniaczanego puree to nie lada wyzwanie. Moje dzieci  lubią puree zmiksowane z masłem i mlekiem i zawsze oceniają czy jest wystarczająco puszyste. Ja lubię jeszcze dodać do niego trochę zieleniny i kaparów.

przepis na mielone

ziemniaczane purre

Przepis na mielone

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo-wołowe

2 portobello

1 cebula

2 łyżki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 jajko

150 ml śmietanki

15 listków bazylii

50 g sera cheddar, utartego

sól i czarny pieprz do smaku

Do podania

zielona fasolka szparagowa

ziemniaczane puree

sos grzybowy, np. z pieczarek

pieczen _przepis

mielone

Cebulę grubo pokrój i wraz z portobello, czosnkiem i pietruszką zmiksuj  w malakserze. Przełóż do miski, dodaj jajko, śmietankę, sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj mielone i wymieszaj na jednolity farsz. Zmocz arkusz papieru do pieczenie i rozłóż mięso na kształt prostokąta. Posyp wierzch utartym cheddar i bazylią, następnie zwiń w rulon przy pomocy papieru. Podłużną foremkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż roladę. Wstaw pieczeń do nagrzanego na 160ºC piekarnika i piecz przez godzinę. W ostatnich 10 minutach podkręć piekarnik do 180ºC aby wierzch pieczeni lekko się zrumienił. Odczekaj aż pieczeń lekko przestygnie i dopiero pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puszysto. Wymieszaj puree z kaparami i natką pietruszki. Polej danie przygotowanym sosem grzybowym, kliknij w link.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *