1,2K
Lubię przyrządzać mieszane szaszłyki jak te z karkówki, boczku i cebuli. Oczywiście mięso marynuję przez noc, bo wtedy jest po prostu idealne w smaku po ugrillowaniu.
świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa są różnorodne warzywa, również grillowane. Grill to zawsze wielka uczta domowa, gdzie mięso, a zwłaszcza karkówka z grilla to główne danie, ale ja lubię zagryść taką sztukę mięsa chlebkiem z domowego wypieku, np. focaccia z rozmarynem.
Przepis na szaszłyki z karkówki, boczku i cebuli
Składniki:
12 szaszłyków
- 1 kg karkówki bez kosci
- 300 g boczku wędzonego
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
- 3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu kajenskiego
Wykonanie:
- Oczyść mięso ze zbędnego tłuszczu i ścięgien, podzielone na mniejsze kawałki.
- Zrób marynatę i wymieszaj z mięsem. Marynuj karkówkę conajmniej 4 godziny ale najlepiej przez noc.
- Nadziewaj karkówkę , boczek i cebulę na przemian na namoczone patyczki.
- Grilluj szaszłyki na grillu, około 15 minut, ze wszystkich stron.
4 komentarze
az zatęskniłam za grillem :))
Klasyka! Takie zawsze robi mój teściu. Mniam.
[…] Z karkówki, boczku i cebuli – codojedzenia.pl […]
Pychota. Na pewno jeszcze będę z tego przepisu jeszcze korzystać. Trochę się obawiałam, że dla mojej Mamy będzie za tłusto, zdarzają jej się przeciążenia wątroby, ale tłuszczyk dość dobrze się wypiekł, wzięła swój Essentix na wspomaganie wątroby i pomimo zjedzenia dużej porcji, nie miała żadnych sensacji po jedzeniu. Pozdr