Lubicie halloumi? Ja bardzo i często przyrządzam z nim różnego rodzaju sałatki głównie na ciepło. Przepis z halloumi to prosty przepis , bo przecież zrobić sałatkę do nic trudnego. Uwielbiam sałatki z halloumi nie tylko ze względu na smak tego sera ale też, że mogę wybrać warzywa na jakie akurat mam ochotę czy w ogóle mam pod ręką. Dzisiaj więc proponuję przepis z halloumi i z pieczonymi warzywami jak brukiew, kalafior i marchewka. Warto wykorzystać do tego przepisu szpinak. Spotkaliście się kiedyś z brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo w Szwecji, bo używa się je tutaj nagminnie do zapiekanek z korzennych warzyw.
Dodałam również berberys. Nie wiem czy w Polsce jest jadalny berberys ale możecie go kupić w internetowym sklepie. Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje usmażony lub ugrillowany. Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka.
Przepis z halloumi
Składniki:
250 g brukwi
1 mały kalafior
1 marchewka
3 łyżki suszonego berberysu
1 łyżka masła
150 g halloumi
100 g świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie
2 łyżki oliwy z oliwek
Dip
1 jabłko
1 łyżka miodu
200 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
Brukiew i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na różyczki. Umieść warzywa w naczyniu, posyp przyprawami i solą, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez 35 minut. Warzywa powinny być al dente. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem i miodem. Podaj sałatkę z dipem.
9 komentarzy
Nie jadłam jeszcze nigdy ani Halloumi, ani berberysów ;)
Polecam, bo ser jest bardzo smaczny, a berberys bardzo zdrowy
Wow, dosyć egzotyczne składniki, przynajmniej jak dla mnie ;) Berbrys do tej pory kojarzył mi się jedynie z rośliną doniczkową ;)
A ja mam berberys na ogrodzie ale nie wiem czy to jadalna odmiana…Halloumi pochodzi z Cypru, bardzo popularny w Szwecji
Ach, ale mi się spodobała ta sałatka.
Super, z chęcią bym ją przetestowała.
Jak zwykle – pysznie.
Pozdrawiam cieplutko! :)
Już dawno nie widziałam u mnie brukwi. I w sumie nie jadłam od wielu lat. Bardzo fajne połączenie składników. Jak zawsze cieszy podniebienie i oko :)
Jeszcze na spróbowanie halloumi nie przyszedł czas ale czujemy, że jest już blisko i w końcu go kupimy xD
Bardzo lubię takie dania :)
Z brukwią chyba u nas słabo…Pierwszy raz słyszę o halloumi…ciekawe