Tani obiad z resztek, pyszny, pożywny i kolorowy. Tydzień kończę przeglądem lodówki aby zrobić miejsce na kolejne zakupy. Okazało się, że miałam ziemniaczane puree, jakieś resztki szwedzkiej kiełbasy falukorv i porcję jarmużowego pesto. Lubię gnocchi z ziemniaczanego puree, bo są wtedy takie mięciutkie. Ale tym razem nie gotowałam gnocchi tylko je usmażyłam.
Tani obiad z resztek to oszczędność czasu. Wszystkie składniki są już gotowe do jedzenia, albo przygotowane do dalszej obróbki. Przygotowanie i smażenie gnocchi zajmuje niewiele czasu, podobnie jak smażenie kiełbasy i sadzonych jajek. Oczywiście ten obiad wystarczyłoby polać ketchupem i też by smakował. Ja dodałam do niego koktajlowe pomidorki wymieszane z pesto, które z powodzeniem zastąpiły ketchup. Jak widzicie tani obiad z resztek wcale nie wygląda na taki tani.
Jak spędzacie weekend? Jeśli macie plany iść do kina to polecam film Bohemian Rhapsody. Jest to porywająca opowieść o grupie rockowej Queen, skupiająca się głównie na frontmanie Freddy Mercury. Fantastyczny film, wspaniała muzyka…Nie mogłam spokojnie siedzieć w fotelu. Miałam ochotę śpiewać wszystkie utwory…Bardzo polecam ten film! Premiera filmu odbyła się u nas pod koniec października. Po dwóch miesiącach film wciąż cieszy się dużą popularnością.
Tani obiad z resztek
na 4 porcje
Składniki:
500 g ziemniaczanego puree
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka soli
300 ml oleju do smażenia
500 g kiełbasy typu mortadela, u mnie szwedzka kiełbasa falukorv
4 jajka
1 łyżka ghee do smażenia
250 g koktajlowych pomidorów
2 łyżki jarmużowego pesto
100 g rukoli
Zacznij od smażenia kiełbasy. Pokrój kiełbasę na grube plastry. Rozpuść ghee na patelni i smaż kiełbasę na złoty kolor po obu stronach. Usmaż jajka sadzone tak aby żółtko było płynne. Najlepiej smażyć jajka na małym ogniu. Przygotuj gnocchi. Świeżo ugotowane ziemniaki należy zmiksować 100 ml mleka i łyżką masła. W ten sposób przyrządzam ziemniaczane puree. Następnie dodaj 2 jajka, mąkę i sól do smaku. Zagnieć ziemniaczane ciasto, podziel na kawałki, roluj i tnij na małe gnocchi. Rozgrzej olej w garnku i smaż gnocchi na złoty kolor.
Pomidorki przekrój na pół i wymieszaj z łyżką pesto. Zaaranżuj kiełbasę, rukolę, gnocchi i jajko na talerzu. Jajko posól i posyp pieprzem. Rozprowadź resztę pesto. Smacznego!
1 Komentarz
tani a jakże pyszny!!!