Uwielbiam cukinię. Latem zawsze robię biesiadny bigos z cukinii i kiełbasy. Jak tylko sięgam pamięcią, zawsze gotowałam bigos z cukinii na imprezy. Przypominają mi się studenckie czasy, gdzie tanie i dobre jedzenie było w modzie. Pewnie jest i tak obecnie. Wróżę więc bigosowi długą karierę. Do bigosu można również wykorzystać kabaczka, który po prostu jest innym rodzajem cukinii, a w Polsce zwana kabaczkiem.
Co do bigosu dodacie zależy tylko od tego co lubicie i co macie pod ręką. Ja przyrządziłam go całkiem zwyczajnie z cebulą, marchewką, czosnkiem i pomidorami. Dodałam również kiełbasę. Jedynie co mnie zastanawia to ta nazwa, bigos. Dla mnie istnieje tylko jeden bigos, bigos świąteczny z kapusty i mięsa. Ale niech tam jej będzie…
Kolorowy bigos z cukinii
Trzeba przyznać, że kolorów tej potrawie nie brakuje. Im więcej warzyw tym bardziej kolorowo i ciekawiej. Naprawdę można ją jeść oczami. Bigos z cukinii można zrobić z różnokolorowych cukinii, a jest w czym wybierać. Gotowanie cukinii nie zajmuje zbytnio dużo czasu. Szybko staje się miękka, a rozpadający się miąższ naturalnie zagęszcza potrawę.
Kiedy do bigosu cukiniowego dodaję twarde warzywa jak marchewkę, to gotuję ją z połową cukinii. Potem dodaję resztę cukinii, aby była lekko al dente. W sezonie letnim stawiam również na świeże pomidory. Wybieram różne pomidory i mieszam. Zdarza się i latem, że świeże pomidory zastępuję krojonymi pomidorami z puszki. Też są dobre i wcale za to siebie nie winię. Bigos z cukinii to takie komfortowe danie, które można przygotować małym nakładem pracy, jeśli mamy ograniczony czas.
Jarski bigos czy bigos z kiełbasą?
Jeśli macie ochotę na danie mięsne to nic nie stoi na przeszkodzie aby do bigosu z cukinii dodać kiełbasę. Kiełbasa sprawia, że danie staje się bardziej pożywne no i oczywiście miłośnicy mięsa są zadowoleni. Warto postawić na kiełbasę dobrej jakości. Ja wybrałam kiełbasę śląską luksusową ale równie dobrze można użyć kiełbasy suszonej o bardziej wyrazistym smaku jak na przykład kiełbasa jałowcowa.
Składniki:
600 g cukinii
1 duża marchewka
1 cebula ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
300 g kiełbasy, śląska
1 kg pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek
¾ łyżki soli lub wedle smaku
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera ricotta
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę ze szczypiorem i zeszklić na maśle.
- Pokroić cukinię, marchewkę i kiełbasę w kostkę. Połowę cukinii z marchewką i kiełbasą dodać do cebuli. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do bigosu. Smażyć przez 5 minut.
- POmidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pokroić pomidory w dużą kostkę. Podczas gotowania nieco się rozgotują
- Dodać do bigosu pomidory, przyprawy, doprawić solą i gotować przez 20 minut.
- Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki.
- Przed podaniem posypać bigos pokruszonym serem ricotta. Smacznego!
8 komentarzy
Robię taki bigosik troszkę inaczej i bardzo lubię :) Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)
Polecam Aniu!
Bardzo lubię leczo z cukinii, u nas dziadek robi je po mistrzowsku :)
Tak to przydatne danie!
Wygląda bardzo apetycznie :)
Dziękuję!
Ile kiełbasy?
300 gram