Uwielbiam cukinię, Latem zawsze robię biesiadny bigos z cukinii. Jak tylko sięgam pamięcią, zawsze gotowałam bigos z cukinii na imprezy. Przypominają mi się studenckie czasy, gdzie tanie i dobre jedzenie było w modzie. Pewnie jest i tak obecnie. Wróżę więc bigosowi długą karierę. Do bigosu można również wykorzystać kabaczka, który po prostu jest innym rodzajem cukinii, a w Polsce zwana kabaczkiem. Co do bigosu dodacie zależy tylko od tego co lubicie i co macie pod ręką. Ja przyrządziłam go całkiem zwyczajnie z cebulą, marchewką, czosnkiem i pomidorami. Dodałam również kiełbasę…Jedynie co mnie zastanawia to ta nazwa, bigos. Ale niech tam jej będzie…
Bigos z cukinii
Składniki:
na 4 porcje
600 g cukinii
1 duża marchewka
1 cebula ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
300 g kiełbasy, śląska
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek
¾ łyżki soli lub wedle smaku
2 łyżki natki pietruszki
100 g sera ricotta
Pokrój cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokrój cukinię, marchewkę i kiełbasę w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut, po czym wlej pomidory, dodaj przyprawy, dopraw solą i gotuj bigos przez 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki . Przed podaniem posyp bigos pokruszonym ricotta. Smacznego!
8 komentarzy
Robię taki bigosik troszkę inaczej i bardzo lubię :) Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)
Polecam Aniu!
Bardzo lubię leczo z cukinii, u nas dziadek robi je po mistrzowsku :)
Tak to przydatne danie!
Wygląda bardzo apetycznie :)
Dziękuję!
Ile kiełbasy?
300 gram