Bigos z cukinii

Uwielbiam cukinię, Latem zawsze robię biesiadny bigos z cukinii. Jak tylko sięgam pamięcią, zawsze gotowałam bigos z cukinii na imprezy. Przypominają mi się studenckie czasy, gdzie tanie i dobre jedzenie było w modzie. Pewnie jest i tak obecnie. Wróżę więc bigosowi długą karierę. Do bigosu można również wykorzystać kabaczka, który po prostu jest innym rodzajem cukinii, a w Polsce zwana kabaczkiem. Co do bigosu dodacie zależy tylko od tego co lubicie i co macie pod ręką. Ja przyrządziłam go całkiem zwyczajnie z cebulą, marchewką, czosnkiem i pomidorami. Dodałam również kiełbasę…Jedynie co mnie zastanawia to ta nazwa, bigos. Ale niech tam jej będzie…

bigos cukiniow przepis

Bigos z cukinii

Składniki:

na 4 porcje

600 g cukinii

1 duża marchewka

1 cebula ze szczypiorem

3 ząbki czosnku

300 g kiełbasy, śląska

1 puszka pokrojonych pomidorów

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek

¾ łyżki soli lub wedle smaku

2 łyżki natki pietruszki

100 g sera ricotta

bigos z cukinii

Pokrój cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokrój cukinię, marchewkę i kiełbasę w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut, po czym wlej pomidory, dodaj przyprawy, dopraw solą i gotuj bigos przez 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki . Przed podaniem posyp bigos pokruszonym ricotta. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.