Żeberka z pieca to prawdziwy rarytas dla osób mięsożerców. Jonas, Philip i ja uwielbiamy żeberka z pieca, natomiast pozostała reszta rodziny nie. Lubię jeść żeberka, które są dobrze wypieczone i mają ładny karmelizowany wierzch. To prawdziwa uczta, która nie wymaga ani widelca, ani noża.
Żeberka przed przyrządzeniem marynuję w miarę na ostro ale też bardzo aromatycznie.Zamiast płynnej marynaty zdecysowałam się na rub. Jak się domyślacie rub to sucha marynata, która w przypadku żeberek bardzo dobrze się sprawdza. Rub można zmiksować samemu. Dzisiaj użyłam suszonej chili ancho, która jest mało ostra i ma fajny aromat. Na ogół kupuję suszone ancho w całości, które miażdżę w moździerzu w miarę potrzeby. Oprócz ancho rub do żeberek zawiera kmin rzymski, wędzoną paprykę w proszku, oregano i pieprz kajeński.
Z czym jeść pieczone żeberka? Frytki z batatów to konieczność! Ostatnio chyba częściej przyrządzam frytki z batatów niż z ziemniaków. Czasami przyrządzam frytki z kalarepy. Frytki z batatów są naturalnie słodkie i świetnie pasują do ostrych żeberek. Pamiętajcie, ze jeśli coś przeostrzyliście to dodatek czegoś słodkiego łagodzi ostrość potraw.
Czy już wszystkie dodatki wymieniłam? Nie! Do tego dania konieczny jest dip. Przygotowałam go z gęstej, kwaśnej śmietany, ziół i czosnku. Prosty dip, który świetnie pasuje do słodkich frytek i ostrych żeberek. Jeszcze kilka krążków czerwonej cebuli i możemy zacząć jeść!
Żeberka z pieca
4 porcje
Składniki:
1.6 kg mięsistych żeberek wieprzowych
1 duże suszone chili ancho
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Dip z kwaśnej śmietany
250 ml kwaśnej śmietany
1 czosnek solo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Żeberka najlepiej smakują jeśli je będziesz marynować przez noc w lodówce. Mięso będzie bardzo aromatyczne, kiedy je dokładnie natrzesz przyprawami. Najpierw zgnieć w moździerzu rozdrobnione ancho. Potem praż na suchej patelni nasiona kminu rzymskiego. Dodaj je do ancho i zgnieć na gruboziarnisty proszek. Wymieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj mięso. Włóż do szczelnej plastykowej torebki i marynuj mięso przez noc.
Na drugi dzień piecz żeberka w piekarniku nastawionym na funkcję grilla na 250ºC. Umieść blachę z mięsem na najwyższym poziomie. Piecz żeberka przez 2,5 godziny, odwracając je co jaki czas najlepiej co pół godziny.
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pietruszką i solą do smaku. Usmaż frytki z batatów. Najlepszy przepis na frytki z batatów znajdziesz tutaj. Zawsze z niego korzystam. Ta metoda przyrządzania frytek sprawdza się również w przypadku ziemniaków.
Upieczone żeberka podziel na kawałki wzdłuż kości. Podaj mięso z dipem, frytkami oraz czerwoną cebulą. Smacznego!
2 komentarze
Idealnie wypieczone… te żeberka od razu pobudzają mój apetyt. :)
Świetny przepis! Jutro jadę po żeberka do sklepu Kiszeczka w Karczewie, zamarynuję i w sobotę zrobię na grillu dla familii