Wszyscy doskonale wiemy, że zdrowa żywność jest zdrowa, bo przecież jej sama nazwa na to wskazuje. Czy to wszystko? Jak można rozumieć to pojęcie i jakie konkretnie są zalety owej „zdrowej żywności”? Co zyskujemy, zamawiając ulubione produkty online? Czy sklep internetowy ze zdrową żywnością to dobre miejsce na zakupy?
Zdrowa, czyli…?
Szerokie pojęcie „zdrowa żywność” często używane jest zamiennie z określeniami „BIO” czy „EKO”, a często łączone również z koncepcją „Fair Trade”. W bardzo dużym skrócie można powiedzieć, że słowo „BIO” określa z reguły żywność naturalną, organiczną, produkowana bez użycia nawozów sztucznych i syntetycznych polepszaczy. „EKO” (także „ECO”) oznacza, że produkt jest bezpieczny dla środowiska (pojęcie to częściej jest używane w stosunku do wyrobów przemysłowych). Natomiast znaczek zgodności z zasadami Fair Trade (Sprawiedliwego handlu) mówi, że przy wytwarzaniu/zbieraniu danego produktu nie doszło do wyzysku, a ktoś, kto przy nim pracował otrzymał uczciwą zapłatę za swój trud. Na potrzeby artykułu przyjmijmy, że żywność „zdrowa” to żywność, którą można określić słowem „BIO”.
Zalety zdrowej żywności
Przede wszystkim zdrowa żywność zawiera mniej „chemii” – nawozów sztucznych, pestycydów, środków ochrony roślin, a także metali ciężkich (to głównie za sprawą lokalizacji pól, które położone są często z dala od terenów przemysłowych czy głównych dróg). Substancje te mogą powodować poważne alergie a także negatywnie wpływać na pracę narządów wewnętrznych.
Ważną cechą odróżniającą „zdrową żywność” od „zwykłej” jest fakt, że warzywa i owoce, hodowane w naturalnych, przyjaznych dla środowiska warunkach mają większą suchą masę niż ich ulepszane chemicznie odpowiedniki. Co za tym idzie, w jednej roślinie, która wyrastała na glebach bez nawozów sztucznych, jest więcej składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów – są one w niej bardziej skondensowane. Z tego samego powodu lepsze są również walory smakowe i zapachowe „zdrowych” produktów.
Warto zaznaczyć, że żywność to nie tylko wyroby roślinne – to również produkty pochodzenia zwierzęcego. Zdrowe mięsa czy nabiał to te, pochodzące od zwierząt, które hodowane są bez diety wzbogaconej przez antybiotyki czy hormony – które również przenikają do organizmów konsumentów i mogą powodować w nich dramatyczne i nieodwracalne zmiany.
Zdrowa żywność w internecie
Wiadomo już jakie sa główne zalety naturalnej, zdrowej żywności. Teraz można zadać sobie pytanie, czy warto ją zamawiać przez online? Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że tak. Przede wszystkim w sieci można znaleźć produkty, które nie zawsze są dostępne w sklepach stacjonarnych. Na wirtualnych bazarkach często istnieje również możliwość sprowadzenia dla klienta czegoś, czego w danej chwili nie ma w ofercie – wystarczy zapytać.
Sklep internetowy ze zdrową żywnością (taki, jak np. SpizarniaRydzynska.pl) pod względem formalnym należy traktować jak „zwykły” – tu też obowiązują regulaminy, standardy i wymogi. Nie trzeba się obawiać, że w nasze ręce trafi produkt niezgodny z zamówieniem – nawet jeśli tak się zdarzy, zazwyczaj jest to pomyłka, która szybko zostaje naprawiona.
Ostatnią, najważniejszą i najbardziej oczywistą zaletą kupowania online jest ogromna oszczędność czasu. Cała wizyta w sklepie, łącznie z przeprowadzeniem transakcji, może trwać mniej niż kilka minut. A zamówienie może trafić do nas już następnego dnia.
Jak można zauważyć z powyższego – warto zainteresować się, jaką żywność kupujemy. Dbając o wysoką jakość tego, co jemy, dbamy o własne zdrowie. A zamawiając produkty przez internet oszczędzamy sobie dużo stresu, a jedyne, co nam pozostaje – to czas, który możemy wykorzystać na przyjemniejsze rzeczy.