Soczyste żeberka z glazurą

Co dzisiaj ugotowaliście na obiad? Wczoraj zamarynowałam żeberka, dzisiaj je gotowałam  i piekłam. Żeberka to popularne w Szwecji świąteczne danie. Uwielbiam żeberka z glazurą. Lubię je jeść rękoma i oblizywać palce. Do takiego pysznego mięska świetnie pasują marynowane oliwki kalamata i świeżutka bagietka na zakwasie.

żeberka z glazurą przepis codojedzenia obiad

Żeberka wieprzowe jeśli dobrze przyrządzone po prostu rozpływają się w ustach. To smaczny obiad na święta lub niedzielę. Bardzo często przyrządzam żeberka wieprzowe z piekarnika lub grillowane. Nie przepadam jednak za duszonymi żeberkami. Lubią żeberka pieczone, wytopione z tłuszczu i lekko chrupiące. Są po prostu najlepsze.

Żeberka z glazurą

4 porcje

Składniki:

1,5 kg żeberek, cienkich

300 ml piwa porter

0,75 ml japońskiej soi

150 g golden syropu lub miodu

1 łyżeczka suszonych płatków chili

100 ml jabłkowego koncentratu

1 cebula

1¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

żeberka z glazurą przepis codojedzenia

Żeberka natrzyj solą, pieprzem i chili i wstaw i marynuj przez noc. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do garnka wlej porter, soję, golden syrop, koncentrat i zagotuj. Żeberka ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż cebulą, pokrojoną w ósemki. Na koniec wlej zagotowaną marynatę i wstaw żeberka do nagrzanego piekarnika. Piecz żeberka przez 2 godziny, odwracając je co pół godziny i polewając wytworzonym sosem.

Po dwóch godzinach podwyższ temperaturę do 225ºC i piecz żeberka jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie mięso powinno się ładnie zrumienić, a reszta sosu zgęstnieć jak miód i pokryć żeberka. Wyjmij żeberka na deskę. Pokrój na kawałki między kostkami. Podawaj z pieczywem lub frytkami. Smacznego

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *