Chodzila za mna karkowka. Wpadla mi w oko ladna sztuka miesa, wiec sie dlugo nie zastanawialam nad dzisiejszym obiadem, potrawka z karkowki z warzywami. Jeszcze tylko zerklam czy mam buraczki… byly i cale szczescie, bo nie musialam leciec do sklepu. Czasami lubie zjesc taki szybki tradycyjny obiad bez zbytniego wymyslania.
Oto przepis:
Potrawka z karkówki z warzywami
Skladniki:
- 800 g karkowki, bez kosci
- 1 lyzka maki
- sol i pieprz
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 duzy lisc laurowy
- 1 duza cebula
- 4 marchewki, sredniej wielkosci
- 2 pietruszki
- 3 lyzki posiekanej natki
- ½ l wrzatku
Dodatki:
- ugotowane ziemniaki, puree
- buraczki w occie
Wykonanie:
- Pokroj mieso na kawalki i rozbij lekko. Posol, popieprz i oprosz maka. Podsmaz na tluszczu z obu stron.
- Dodaj pokrojona cebule i smaz , az cebula lekko sie zrumieni. Dodaj ziele angielskie i lisc laurowy i zalej wrzatkiem. Gotuj przez 40 minut.
- Zetrzyj marchewke i pietruszke tarce z duzymi oczkami i dodaj do potrawki. Pogotuj jeszcze przez 10 minut. Mieso musi byc bardzo miekkie.
- Dopraw sola, pieprzem i natka pietruszki.
- Jesli potrawka jest za gesta, podlej wrzatkiem.