Gulasz wieprzowy przyrządzam często na obiad. Podaję go z ryżem, kaszą lub ziemniakami w zależności od jego rodzaju. Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami przypomina perski gulasz z jagnięciny. Znajdziecie w nim charakterystyczne dla perskiej kuchni przyprawy, suszone limonki i żółtą soczewicą. Jest to jedno z moich ulubionych dań irańskich, które najlepiej smakuje z szafranowym ryżem. Jest to bardzo aromatyczne i pełne smaków danie.
Suszona limonka ma intensywny zapach. Mój mąż używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej.
Gulasz wieprzowy
Składniki:
na 6 porcji
600 g wieprzowej łopatki bez kości
1 łyżka kurkumy
2 łyżki olej
1 cebula
1 czosnek solo
3 suszone limonki
1 czubata łyżka pomidorowego przecieru
100 g żółtej soczewicy
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1 łyżeczka garam masala
¼ łyżeczki
sól do smaku
4 ziemniaki
olej do smażenia
1 l bulionu z kurczaka
Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Wlej bulion. Nakłuj limonki widelcem i wrzuć do garnka. Opłukaj soczewicę zimną wodą i dodaj do mięsa. Przypraw gulasz, posól i gotuj pod przykrywką około 50 minut. Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź ziemniaki. Rozgrzej olej i usmaż frytki. Dodaj frytki do gulaszu, wymieszaj lekko z sosem.
1 Komentarz
zdjęcie mega apetyczne , aż zgłodniałam