Dzisiaj na obiad proponuję rybę. Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym z mnóstwem aromatycznych przypraw to szybki obiad, aczkolwiek robiony w kilku etapach. Najpierw marynuję rybę, pokrojoną na kawałki, potem przyrządzam sos i gotuję ryż na sypko. W ciągu niecałej godziny powstaje danie na obiad dla całej rodziny.
Łosoś w sosie kokosowo-pomidorowym – podkręć swój obiad egzotycznym akcentem
Po zamarynowaniu łososia w mieszance z oliwy, soku z cytryny, soli i czarnego pieprzu, delikatnie go podsmażam, aby mięso nabrało smaku i stało się soczyste. Następnie przygotowuję aromatyczny sos. Na patelni podsmażam cebulę, chili, czosnek i przyprawy- wędzoną papryką, kminem rzymskim, kardamonem i posiekaną kolendrą. Kiedy aromaty się uwolnią dodaję pomidory, które wzbogacam mlekiem kokosowym, co nadaje daniu kremowej konsystencji.
Na końcu doprawiam całość odrobiną limonki i posypuję świeżą kolendrą, która podkreśla egzotyczny charakter potrawy. Tak przyrządzony łosoś w sosie z ryżem smakuje wyśmienicie i cieszy zarówno oczy, jak i podniebienia, idealnie sprawdzając się na szybki, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny.
Idealne połączenie smaków – soczysty łosoś i kremowy sos to duet idealny na każdą okazję
Lubicie łososia w sosie kokosowo-pomidorowym? Naprawdę trudno jest się oprzeć temu daniu. Łosoś to ryba o specyficznym smaku. W połączenie z kremowym sosem na bazie mleka kokosowego i soczystych pomidorów, tworzy wyjątkowe, lekko egzotyczne danie na obiad . Aromatyczne przyprawy, takie jak wędzona papryka, kmin rzymski i kolendra, dodają potrawie wyrazistości, a odrobina limonki podkreśla świeżość dania. Podany z puszystym ryżem, łosoś w tym sosie to idealna propozycja na szybki, a jednocześnie niebanalny obiad w tygodniu lub na imprezę. Kto ma ochotę spróbować?
Łosoś inspiruje – od klasyki na patelni po nietuzinkowe gołąbki – z łososiem wszystko smakuje lepiej!
Uwielbiam łososia i często go przyrządzam na różne sposoby. Robiłam z nim pyszne gołąbki, które polubiła cała rodzina. Łosoś w koprze, rigatoni z pieczonym łososiem, pieczony łosoś z awokado i chimichurri, czy łosoś w kremowym sosie serowym to propozycje, które warto wypróbować. Sama często wracam do już wypróbowanych przepisów, ale też eksperymentuję i tworzę nowe jak ten na łososia w sosie kokosowo-pomidorowym.
Składniki:
Sos kokosowo-pomidorowy
2 łyżki masła
1 czerwona cebula
1 czerwone chili
1 czosnek solo
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kardamonu
2 łyżki przecieru pomidorowego, czubate
300 ml kokosowego mleka
300 ml pomidorowej passata
Łosoś
500 g fileta z łososia
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
Do podania
400 ml ryżu ugotowanego na sypko
ćwiartki limonki
świeża kolendra do dekoracji
czarny pieprz, świeżo młotkowany
Przygotowanie:
- Zdjąć skórę z łososia i pokroić w kostkę. W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, sól i pieprz. Dodać rybę i dokładnie wymieszać. Marynować przez 10 minut.
- Cebulę, czosnek, kolendrę i chili pokroić drobno i wraz z przyprawami zeszklić na maśle. Następnie wlać mleko kokosowe, passatę z pomidorową i przecier pomidorowy. Doprawić sos solą i gotować przez 10 minut. Zmiksować sos i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę wody i ponownie zagotować.
- Podsmażyć łososia na mocno rozgrzanej patelni i dodać do gorącego sosu, nie gotować więcej.
- Ugotować ryż na sypko. Posypać danie świeżą kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie) i podać z ryżem, ćwiartkami limonki i chlebem np. pita lub naan.