Święta już tuż tuż! Na święta zawsze przygotowuję sałatkę ziemniaczaną. W Szwecji ziemniaczane sałatki są bardzo proste. Polska ziemniaczana sałatka to raczej warzywna sałatka. Kilka razy już próbowałam ją wyeliminować ze świątecznego menu ale tak ją wszyscy lubimy, że niestety nie dało rady.
Ale co roku wymyślam sałatkę ziemniaczaną w innym stylu, czasami tylko z ziemniaków, a innym razem warzywami i strączkami. Szwedzka sałatka ziemniaczana w porównaniu do polskiej sałatki zawiera głównie ziemniaki, a reszta składników prostu dodaje jej walorów smakowych.
Tak więc dzisiaj wielka premiera, bo przygotowałam ziemniaczaną sałatkę z karmelizowaną cebulą i kaparami. Jest świetne połączenie słodko kwaśnej cebuli, słonych kaparów i neutralnych ziemniaków. Sądzę, że ta sałatka zawita u nas na długo, bo jest naprawdę smaczna!
Ziemniaczana sałatka
6 – 8 porcji
Składniki:
5 dużych ziemniaków
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki golden syropu
3 łyżki białego octu balsamicznego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 g majonezu
50 g kwaśnej śmietany
2 łyżki kaparów w zalewie
sól do smaku
Dekoracja
kapary z ogonkiem
mini marynowane papryczki
rzeżucha
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić wodę i ostudzić. Obrać ziemniaki ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Wlać syrop dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na małym ogniu przez 25 minut. W połowie smażenia dodać ocet balsamiczny. Doprawić cebulę solą i pieprzem.
Ostudzoną cebulę dodać do ziemniaków. W naczyniu wymieszać majonez ze śmietaną i dodać do sałatki. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Udekorować sałatkę dużymi kaparami i papryczkami oraz posypać rzeżuchą. Smacznego!
4 komentarze
Brzmi to bardzo pysznie :)
Polecam Kasiu!
bardzo lubię takie ziemniaczane sałatki
Ja też!