Sałatka makaronowa z resztek obiadowych jest idealną sałatką na kolację. Prosta w przyrządzeniu, a co najważniejsze można do niej wykorzystać wszystkie resztki obiadowe jak pieczony kurczak czy makaron. Sałatka makaronowa to szybkie danie. Zawiera ulubione warzywa, dressing… Zawsze smakuje doskonale. Proponuję wersję z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem.
To jedna z tych sałatek, które sprawdzą się na imprezie czy imieninach lub kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno. Warto ją przygotować na piknik lub lunch do pracy.
Sałatka makaronowa
Składniki:
150 g makaronu, waga sucha
250 g pieczonej piersi z kurczaka
20 czarnych oliwek Nikozja
15 pomidorków koktajlowych
50 g mieszanej sałaty, szpinak i rukola
Dressing
3 łyżki oliwy
2 łyżki winnego octu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki oregano, świeżego pokrojonego
5 liści bazylii
6 suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Do dużej miski wlej oliwę, dodaj pokrojone eregano, bazylię, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Włóż makaron i wymieszaj. Opłucz sałatę, osusz i dodaj do makaronu. Następnie pokrój kurczaka w kostkę, przekrój pomidory na pół, odsącz oliwki i wszystko wymieszaj delikatnie z makaronem. Podaj sałatkę na zimno ze świeżą bagietką.
2 komentarze
Takie szybkie miksy nieraz smakują najlepiej :D
Pyszna jest ta Wasza salateczka – robiłam, polecam!