Uwielbiam piec chleb wszelakiej maści, o czym na pewno już się przekonaliście. Nie ma nic smaczniejszego jak kromka świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką czy tak zwana przylepką. Oj tak, chleb jest niezastąpiony, a ten własnoręcznie upieczony daje tyle satysfakcji…Domowy chleb na zakwasie…
Za nim doszłam do wprawy w pieczeniu chleba, bo z dumą mogę powiedzieć, że już mam jako takie doświadzczenie, nieraz wyszedł mi chleb za twardy albo za miękki. Nie lubię wyrzucać żywności. Znalazłam fajny sposób na wykorzystanie nieudanych wypieków lub czerstwego pieczywa. Na pewno znacie francuskie tosty i drobne grzanki, ale czy słyszeliście o pangrattato?
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Jak nazwa wskazuje pangrattato wywodzi się z Włoch. Włosi używają pangrattato do posypania spaghetti lub różnego rodzaju sałatek. Ja wykorzystuję czerstwe pieczywo- jako posypkę do zupy czy jako panierkę zamiast tradycyjnej tartej bułki.
Nic trudnego zrobić takie pangrattato! Otóż wystarczy pokroić chleb i czosnek w kostkę oraz posiekać jakąś zieleninę. Najczęściej używam natki pietruszki lub mieszam z bazylią czy innymi ziołami. Wsszystko wrzucam do procesora i miksuję na okruchy. Tak przygotowaną mieszankę mrożę, a kiedy potrzebuję to rumienię na oliwie.
Pangrattato można przyprawić na różne sposoby, ale wierzcie mi czosnek i zioła wystarczająco nadają mu smak.
Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę nie warto wyrzucać chleba!
Przepis na pangrattato
Składniki:
czerstwe pieczywo, na zakwasie czy drożdżach, pszenne czy żytnie nie gra roli
czosnek, wedle smaku
nacka pietruszki lub inne zioła
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj na okruchy w blenderze lub procesorze. Przed użyciem zrumień na patelni z dodatkiem oliwy.
15 komentarzy
i to jest fajny, nowy pomysł! ;)
Cieszę się…dziękuję!
J auwielbiam pangratatto.
Można je najprędzej zjeść we włoskim domu.
Czerstwe pieczywo doskonale potrafią też wykorzystać Grecy,a konkretnie Kreteńczycy.
Mają swoje dakos.Czyli czerstwy chleb z pomodirami,fetą,oregano.
A to muszę dakos wypróbować!
Jak to dobrze, że człowiek ciągle się może uczyć…:) Super pomysł Gosiu i na pewno go wypróbuję ! Pozdrawiam :)!
O, ciekawe :)
My domowego chleba nie wyrzucamy – jest tak pyszny, że znika nie wiadomo kiedy :)
Witaj
Oj tak własny chleb to jest to a jeszcze z własnej roboty smalcem mmmm pycha :)
Ja już od kilka ładnych lat piekę na zakwasie
Fajny pomysł na wykorzystanie końcówek chleba
Ja też! Nie ma jak domowy chleb!
Pozdrawiam
Wygląda pysznie, a takie proste! Wykorzystam w najbliższym czasie! Pozdrawiam
Polecam!
Już zrobione a nawet wykorzystane! Smaczny dodatek, cieszę się że znalazłam Twój przepis.
Cieszę się, że już wypróbowałaś i Ci podpasował! Pozdrawiam
[…] Pangratatto How to use old bread, make pangratatto! (in Polish with translator)For full “Pangratatto” recipe click here […]
Wkradł się błąd ortograficzny. Pangrattato ;) Grattare -trzeć ;)
pannocchie ripiene con pangrattato
La Taverna
Via Malconsiglio 6, 71010 Peschici, Italien
Wierzę, że czasownik jest na pewno poprawny. Znalazłam tę nazwę na włoskiej stronie…poza tym we wszystkich angielskich przepisach zawsze stoi pangratatto.