413
Zupa pomidorowa z pomarańczami i szafranem…Tak , tak dobrze napisałam, chociaż taka kombinacja może wydawać się dziwna, to zupa jednak smakuje wybornie.
Zupa pomidorowa to zupa najczęściej przeze mnie gotowana. Nadrabiam zaległości z dzieciństwa, bo nie przepadałam za pomidorówką jak byłam dzieckiem. Za to teraz pomidorową wyniosłam na piedestał! Moja rodzinka też bardzo lubi pomidorówkę, więc każdy nowy przepis jest mile widziany.
Zupa pomidorowa
Składniki:
5 porcji
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- 1½ kg g świeżych pomidorów
- 1½ łyżeczka soli lub wedle smaku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej chili
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 200 ml świeżego soku z pomarańczy
- 200 ml śmietanki
- 0,5 g szafranu
Wykonanie:
- Upiecz pomidory i cebulę w piekarniku. Zdejmij skórkę, zmiksuj i przelej do garnka. Dodaj masło.
- Dodaj posiekany tymianek i resztę przypraw oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Zagotuj zupę i gotuj przez 5 minut aby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dopraw zupę śmietanką. Podaj zupę z makaronem lub ryżem.
4 komentarze
ostatnio jadłam krem z pomarańczy i marchewki, więc nie zdziwiło mnie to, aż tak, ale jednak! :D
Ciekawe połączenie!
A to muszę wypróbować z marchewką !
ciekawy pomysł na pomidorową
Dzięki Iza!