Krem z pasternaku czy pietruszki? Pasternak w Polsce jest raczej mniej popularny niż pietruszka. Z pewnością wiele osób nie odróżnia tych dwóch warzyw, które na pierwszy rzut oka są bardzo do siebie podobne. Przeszłam tą fazę i zapewniam Was, że krem jest z pasternaku. W Szwecji raczej jest na odwrót. To pasternak jest bardziej popularny. Czym różnią się te dwa tak do siebie podobne warzywa? Na pewno wyglądem i smakiem. Korzeń pasternaku jest garbowany i znacznie cieńszy na końcu. Pietruszka jest o wiele większa i masywniejsza, lekko orzechowa w smaku. Lubię oba warzywa. Pasternak jest o wiele słodszy i łagodniejszy w smaku niż pietruszka. Na zupę idealny. Warto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku.
Typowo jesienna zupa, rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy? Polecam krem z pasternaku.
Krem z pasternaku
Składniki:
500 g pasternaku
1 l bulionu
3 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 źdźbło cytrynowej trawy
sól i pieprz do smaku
1 czerwone chili
2 łyżki masła
150 ml śmietanki
Obierz i pokrój warzywa w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka, wlej bulion, przypraw solą i pieprzem. Gotuj zupę przez 25 minut po czym zmiksuj. Przetrzyj zupę przez sito i wlej z powrotem do garnka. Dodaj śmietankę i zagotuj. Jeśli wolisz rzadszy krem dodaj więcej śmietanki lub bulionu.