Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z dynią, tym razem chleb dyniowy na zakwasie. Wszyscy, którzy często odwiedzają mój blog wiedzą, ze uwielbiam wypiekać domowy chleb wszelakiej maści. Dzisiaj wypróbowałam upiec chleb z dynią i nasionami dynii na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży.
Chleb dyniowy na zakwasie to chleb pszenno żytni. Upiekłam go z przesianej mąki żytniej jak również tej pełnoziarnistej no i oczywiście mąki pszennej. Mój zakwas żytni ma już prawie dwa lata licząc od pierwszego zaczynu. Z zakwasem postępuję jak z dzieckiem. Higienicznie, karmię wodą i żytnią mąką, po każdym ubraniu zakwasu do wypieku chleba. Chleb na zakwasie jest bardzo pyszny. Chleb musi tez być dobrze wypieczony.
Przepis na chleb dyniowy na zakwasie
Składniki:
3 chlebki foremkowe
- 2 ½ dl zakwasu żytniego
- 4-5 dl zimnej wody
- 1 łyżka melasy
- 20 g świeżych drożdży
- 4 dl mąki żytniej , przesianej
- 2 dl mąki żytniej , pełnoziarnistej
- 8-9 dl mąki pszennej
- 250 pieczonej dynii
- 2 dl pestek dynii + 2 łyżki do posypania
- 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Przygotuj misę, może być od robota kuchennego. Wymieszaj zakwas, drożdże, melasę z częścią maki. Dodaj wodę i resztę mąki po trochu oraz upieczoną dynie , pokrojoną na kawałki, pestki dynii i sól.
- Zarób dosyć lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W ciągu wyrastania wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i złóż dwa razy.
- Podziel ciasto chlebowe na trzy części i umieść w podłużnych foremkach wyłożonych pergaminem. Posyp pestkami dynii i pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny.
- Piecz chleb dyniowy na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleby z foremek i studź na metalowej siatce.
12 komentarzy
Pięknie pokazane!
Dziękuję Wisła!
Wyglada pysznie, ale jeszcze nie uzywalam zakwasu – moze kiedys wyprobuje, choc troche sie boje…
Chleb na zakwasie to rękodzieło, a jaka satysfakcja jak wyjdzie tak jak trzeba. Spróbuj!
Wygląda cudnie Twój chlebuś, z dodatkiem dyni jeszcze nie piekłam:-)
Dziękuję Olimpia. To mój drugi raz i pewnie nie ostatni
idealnie wygląda
Dziękuję Iza
Co to jest „dl” w składnikach?
Decylitry. Zerknij tutaj https://codojedzenia.pl/przydatne/
super przepis, składniki jeśli ktoś piecze chleb na co dzień każdy ma, ale…miliony przejrzanych przepisów, z 50 wypróbowanych na chleb pszenny i żytni a tylko tu dziwne miary na decylitry, nie ułatwia Pani początkującym a i wprawia w zakłopotanie praktykujących. Nie polecam takich przepisów, jestem na nie i przepisu nie wykorzystam.
Oh, to były moje początki, więc nowsze przepisy są już w gramach. Z drugiej strony decylitry to prosta miara, a takie miarki decylitrowe ro można kupić w IKEA. Decylitr czyli 100 mililitrów to przynajmniej miara, a nie jakaś szklanka!