Nuggets z kurczaka

Dawno nie robiłam nuggets z kurczaka. Domowe nuggets z kurczaka nie da się porównać do kupnych, których ja niestety nie trawie. Nuggets z kurczaka są bardzo proste w przyrządzaniu, można je przyprawić na wiele sposobów, smakują po prostu bosko. Znowu zabłysnęłam w oczach moich dzieci.

Jeśli lubicie potrawy z kurczaka na ostro wypróbujcie przepis na kurczak tandoori lub roladki z kurczaka.

nuggets z kurczaka

Przepis na nuggets z kurczaka

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 2oo ml startego parmezanu
  • 2 łyżki mieszanki francuskich ziół
  • 150 tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g masła
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i oprósz  pieprzem, sola i ziołami. 
  • Następnie zamocz każdy kawałek w maśle czosnkowym i obtocz w tartej bułce, wymieszanej z utartym parmezanem.
  • Tak przygotowane nuggets ułóż na blaszy pokrytej pergaminem i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Możesz raz  odwrócić na druga stronę.

kurczak panierowany

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *