Dawno nie robiłam nuggets z kurczaka. Domowe nuggets z kurczaka nie da się porównać do kupnych, których ja niestety nie trawie. Nuggets z kurczaka są bardzo proste w przyrządzaniu, można je przyprawić na wiele sposobów, smakują po prostu bosko. Znowu zabłysnęłam w oczach moich dzieci.
Jeśli lubicie potrawy z kurczaka na ostro wypróbujcie przepis na kurczak tandoori lub roladki z kurczaka.
Przepis na nuggets z kurczaka
Składniki:
- 600 g filetów z kurczaka
- 2oo ml startego parmezanu
- 2 łyżki mieszanki francuskich ziół
- 150 tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- 120 g masła
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i oprósz pieprzem, sola i ziołami.
- Następnie zamocz każdy kawałek w maśle czosnkowym i obtocz w tartej bułce, wymieszanej z utartym parmezanem.
- Tak przygotowane nuggets ułóż na blaszy pokrytej pergaminem i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Możesz raz odwrócić na druga stronę.
11 komentarzy
ja bardzo lubię taakie dania ;)
Wyglada pysznie, musze sprobowac – jeszcze nigdy nie robilam nuggetsow ;)
Polecam bardzo!
dziękujemy za dodanie zdjęcia!
Uwielbiam nuggetsy! A z parmezanem… Mmm pysznie!
świetny przepis, dobrych nuggets’ów niestety „na mieście” nie uświadczysz, no chyba, że ktoś jest zwolennikiem mięsa oddzielanego mechanicznie i starego tłuszczu :)
Brrr… absolutnie nie kupne…
Już wiem co zrobię na przyjazd mojego syna, on lubi takie mięsko.
Ja tez je zrobię, jak mój synuś wróci z Meksyku
Fajny sposób na panierkę – ja zrobiłam dzisiaj właśnie takie nuggetsy tyle, że z filetów dorsza ;) Też smakowały moim milusińskim.
No to i ja zrobię z ryby następnym razem.