Skrzydełko czy nóżka?

Lubicie skrzydełka z kurczaka? Kiedyś nie lubiłam skrzydełek. Pewnie to była kwestia przyrządzenia, bo grillowane skrzydełka to moje ulubione danie.   Przepis na skrzydełka zawsze zaczynam od marynaty, ponieważ to od niej zależy smak mięsa. Marynatę do skrzydełek można przygotować na ciepło lub zimno.

Dzisiaj proponuję przepis na marynatę gotowaną. Zrobiłam ją z cebuli, chili, imbiru, miodu, musztardy i przecieru pomidorowego. Zdziwił mnie jednak fakt, że mimo dodania 2 chili skrzydełka wyszły w miarę ostre. Spodziewałam się, że będą o wiele ostrzejsze. Chyba trafiłam na mniej ostre chili. Czasami są tak ostre, że już po ich rozkrojeniu kręci w nosie. Na to wygląda, że trzeba polegać na swoim nosie, ale mniejsza oto.

skrzydełka marynata przepis grill codojedzenia

Grillowane skrzydełka to świetna przekąska na imprezę. Wbrew pozorom jest na nich sporo mięsa. Jedząc skrzydełka nie przejmuję się etykietą dobrego wychowania i jem je rękoma. Przeznaczam 5 – 6 skrzydełek na osobę. Podaję je z różnymi dodatkami jak dip czosnkowy, czosnkowe młode ziemniaki, czy pieczone warzywa.

skrzydelka_kurczak_marynata_grill_codojedzenia

Skrzydełka z kurczaka

4 – 6 porcji

Składniki:

24 skrzydełka z kurczaka, około 2 kg

2 cebule

1 czosnek solo

50 ml oliwy z oliwek

3 łyżki soi

1 łyżka francuskiej musztardy

3 łyżki przecieru pomidorowego

3 cm świeżego imbiru

4 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka soli

2 chili, u mnie 1 czerwone i 1 zielone

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

skrzydelka_grill_kurczak_marynata_codojedzenia_blog

Skrzydełka oczyść, umyj i osusz. Przygotuj mały rondelek. Wlej oliwę. Pokrój cebulę, czosnek, chili i imbir w kostkę. Zeszklij na oliwie, po czym dodaj resztę składników, ewentualnie 3 łyżki wody. Gotuj marynatę przez 5 minut. Następnie zmiksuj marynatę. Przelej do miski ze skrzydełkami. Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą wstaw do lodówki na 2 godziny lub marynuj przez noc.

Tak zamarynowane skrzydełka można grillować na grillu lub w piekarniku. Ja grillowałam w piekarniku nastawionym na funkcję grillową 250ºC przez 30 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180ºC i grillowałam jeszcze przez godzinę. Podczas grillowania odwracałam skrzydełka kilkakrotnie, aby równo się pokryły marynatą, która z czasem pięknie się karmelizuje. Podaj skrzydełka z przystawkami na zimno lub na ciepło. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *