Najlepsze dodatki do grilla – dip jogurtowy z czosnkiem

Wczoraj grillowaliśmy szaszłyki z kurczaka. Oprócz mięsa przygotowałam również mnóstwo dodatków. Dodatki do grilla to pyszna konieczność. Lubię mięso i ryby z grilla ale lubię je jeść ze smacznymi dodatkami, które nie zajmują mi wiele czasu na przygotowanie. Jednym z takich dodatków jest dip jogurtowy z czosnkiem.

Dip jogurtowy z czosnkiem można przygotować z surowym lub pieczonym czosnkiem. Osobiście uwielbiam pieczony czosnek ale nie stronię od surowego. Czosnek jest zdrowy i dodaję go do dipu całkiem sporo. Jeśli grilluję warzywa to nie omieszkam położyć na grillu całą główkę czosnku owiniętą w aluminiową folię. Kilka minut na rozgrzanym grillu i czosnek jest upieczony. Czosnek uzyskuje kremową konsystencję i wystarczy go zgnieść widelcem, aby potem wymieszać z gęstym jogurtem i resztą składników. Zamiast krowiego jogurtu możecie użyć jogurt sojowy lub przygotować ten dip całkiem wegańsko z białej fasoli.

jogurt czosnkowy grill dodatki do grilla codojedzenia

Ale dip jogurtowy z czosnkiem to nie tylko sam czosnek. Do dipu można dodać ulubione zioła, jeden rodzaj lub pomieszać kilka różnych. Uwielbiam miętę pieprzową, która świetnie pasuje ze świeżym oregano. Dip jogurtowy będzie kremowy i gęsty jeśli użyjecie tłustego jogurtu greckiego. Mam tu na myśli pełnotłusty jogurt a nie jakiś jego odtłuszczony wariant. Ja jeszcze dodatkowo polewam jogurt oliwą z oliwek aby dodać mu smaku. Poza tym lubię posypać jogurt ziołami i pokrojoną dymką.

Dodatki do grilla – dip jogurtowy

4 porcje

Składniki:

500 g greckiego jogurtu, 10% tł.

3 łyżki oliwy z oliwek

1 główka czosnku, pieczonego

2 łyżki świeżej mięty pieprzowej, grubo pokrojonej

1 łyżka świeżego oregano

sól do smaku

czerwona dymka

jogurt_dip_czosnek_grill_dodatkidogrilla_codojedzenia

Do przygotowania sosu można użyć surowego lub pieczonego czosnku. Ilość czosnku zależy od tego jak bardzo czosnek lubimy. Do przygotowania tego sosu użyłam pieczonego czosnku. owiń czosnek w aluminiową folię i piecz przez 20 minut. Kiedy czosnek wystygnie wyciśnij miąższ z łupiny. Rozgnieć czosnek z  solą za pomocą widelca. Dodaj pokrojone zioła i jogurt. Wymieszaj dip i posyp resztą ziół i pokrojoną dymką. smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *