Wczoraj byliśmy cały cały dzień poza domem. Przed powrotem do domu zaliczyliśmy hinduską restaurację. Jedliśmy pyszne mięso i krewetki z grilla, aromatyczny ryż, naan, kokosowy sos… Kurczak z grilla to danie właśnie zainspirowane wczorajszą wizytą w restauracji. Zawsze marynuję mięso na grilla conajmniej przez 2 godziny. Marynata do kurczaka to podstawa. Kurczak to dosyć jak ja to mówię bezpłciowe mięso. Dopiero przyprawy nadają mu smak i konsystencję. Uwielbiam kurczaka zaprawionego sokiem i otartą skórką z cytryny z dodatkiem świeżego tymianku. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i bardzo aromatyczne.
Grillowanego kurczaka podaję z ryżem i tzatziki. Czasami piekę naan, grilluję pomidory. Lubię przyrządzać dużo dodatków do grilla, zwłaszcza kiedy mamy gości. Podstawą grilla jest jednak dobrze zamarynowane mięso. Kurczaka grilla smakuje wyśmienicie. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Lubię kurczaka na obiad, bo przyrządza go się szybko. Filet z kurczaka jest już poddany pierwszej obróbce termicznej zaraz po wymieszaniu z sokiem cytryny. Kwas cytrynowy skraca czas grillowania.
Potrawy z grilla to niewątpliwie podstawy element lata. Większość z nas grilluje latem. Dla mnie pora roku nie ma znaczenia, bo ja grilluję wtedy, kiedy mam ochotę niezależnie od pogody i pory roku. Kurczak z grilla można w ostateczności przyrządzić na patelni grillowej. Ja jednak wolę z grilla, bo wiem, że mięso będzie miękkie i soczyste.
Lubicie grillować? To zazwyczaj działka mojego męża ale zdarza się, że ja również coś tam grilluję i to nie tylko mięso. Pod tym względem jestem bardziej innowacyjna, bo na grillu można piekę krewetki, ryby, warzywa, a nawet chleb. Poza tym lubię wybiegać poza granice i zawsze wymyślam coś nowego na grilla. Może to być nowa marynata, przyprawa, jakiś specjalny dodatek do grilla. Warto spróbować czegoś innego.
Kurczak z grilla
5 porcji
Składniki:
900 g filetów z piersi kurczaka
50 ml oliwy
1 czosnek solo
sok i otarta skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
½ łyżeczki chili w proszku
2 łyżki świeżego tymianku, drobno pokrojonego
1½ łyżeczki soli
Mięso kurczaka podziel na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj oliwę, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok i otartą skórkę z cytryny, tymianek oraz sól. Dodaj do marynaty mięso i dobrze wymieszaj. Przykryj folią i marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc.
Filety z piersi kurczaka można grillować nadziewając je na metalowe lub drewniane szpikulce. Ja użyłam dzisiaj metalowych. Jeśli masz zamiar użyć drewnianych szpikulców mocz je w wodzie przez 20 minut. Nastaw grill i grilluj kurczaka przez 5 minut co i rusz odwracając. Przygotuj dodatki do grilla. Polecam świeżą cebulę i miętę. Jeśli planujecie obiad wcześniej to postarajcie się znaleść czas i upiec chlebki naan. są super do grillowanego kurczaka.
2 komentarze
Dobrze zrozumiałam, że do marynaty na niecałe kilo mięsa idzie cała cytryna (sok i otarta skórka)? Czy mięso po takim namaczaniu przez noc nie przejdzie jednak za mocno cytryną? Zastanawiam się czy nie spróbować najpierw jednak z połówką cytryny:)
Bardzo lubię kurczaka pod każdą postacią i na pewno ten przepis wykorzystam i będę polecała znajomym.