588
Ryz zabarwiony szafranem to prawdziwy luksus w azjatyckiej kuchni. Perskie potrawy, ktore tu prezentuje podaje prawie zawsze z szafranowym ryzem.
Dzisiaj kolejna potrawa z dodatkiem szafranu, pilaf. Pilaf to bardzo popularne danie z bliskiego wschodu, ktore przygotowuje sie glownie z obiadowych resztek.To danie jest tak przyciagajaco smaczne, ze trudno je nazwac potrawa z resztek.
Jak pisalam wczesniej z resztek obiadowych mozna ugotowac cuda! Szafranowy pilaf z kurczakiem, suszonymi figami i granatem to jedno z takich kulinarnych cudow. Oto przepis:
Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatem
Składniki:
5 porcji
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 20 nitek szafranu
- 3 szalotki pokrojone w kostkę
- 4 ziarenka ziela angielskie, zgnieciony w mozdzierzu
- kawalek cynamonu
- 2 ząbki czosnku, przecisnięte przez praskę
- 250 g ryżu basmati
- ½ l buljonu z drobiu
- 100 g suszonych fig
- 1 owoc granatu
- 300 g resztek smazonego lub grillowanego kurczaka
- 100 g smazonej brukselki
Wykonanie:
- Obierz i posiekaj szalotki. Obierz i przecisnij przez praske czosnek. Podsmaz na masle i oleju wraz z nitkami szafranu.
- Dodaj oplukany ryz i smaz przez 5 minut caly czas mieszajac. Nastepnie dodaj reszte przypraw i podlej buljonem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogien i gotuj ryz pod przykryciem przez okolo 10-15 minut, az wciagnie caly buljon.
- Ugotuj brukselke, odcedz i zrumien lekko na masle.
- Ugotowany ryz musi troche odparowac. Jak juz odparuje wmieszaj ostroznie brukselke, kurczaka pokrojonego na male kawalki i cienko pokrojone figi. Jezeli figi sa za bardzo ususzone zalej je gotowana woda na kilka minut. beda o wiele soczyste.
- Na koncu dodaj ziarenka granatu i swieza kolendre.
Przepis ten dodaje do akcji „Szafranowa kulinaria” oraz „Sezon na brukselke”
4 komentarze
pieknie wygląda
dziekuje Iza
Twoja kuchnia zachwyca mnie bogactwem aromatów i barw…
Dziekuje!