Witam! Już po obiedzie? My tak. Dzisiaj był obiad po persku. Co niektórzy z Was wiedzą, że mój małżonek wywodzi się z Iranu, więc nasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy. Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem, a do tego podałam pyszną sałatkę z jogurtu, mięty i sera fety. Palce lizać!
Szafranowe pałki kurczęce
Składniki:
4 porcje
0,25 g zmielonego szafranu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu
1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
12 pałek z kurczaka
100 ml jogurtu
2 łyżki oliwy
1- 1 ½ łyżeczki soli
Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz oraz sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki kurczaka, wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Zamieszaj ras podczas marynowania. Marynowane pałki z kurczaka piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć pałki.Pod koniec pieczenia możesz podkręcić piekarnik, tak aby kurczak ładnie się zrumienił.
W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej:
Sałatka z jogurtu i fety
250 ml greckiego jogurtu
100 g sera feta, u mnie owcza
2 łyżki posiekanej mięty, liście
1 łyżka oliwy
Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem, dodaj jogurt, miętę, oliwę i wymieszaj. Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić.
7 komentarzy
Bardzo ciekawe danie, wygląda bardzo smacznie :-)
Intrygujące :)
Zupełnie nie znam irańskiej kuchni, z przyjemnością wypróbuję ten przepis w mojej własnej :)
Polecam!
Zrobiłam ???? mój chłopak, który pochodzi z Teheranu był zaskoczony bo nie znał tego przepisu ale ogromnie mu smakowało. Czy zna Pani perską nazwe tego dania?
Fajnie! Danie nazywa się po persku zereszk polo ba morg. Nie dziwię się, że chłopak nie zna tego dania. Iran to ogromny kraj z różnymi kulinarnymi regionami.
Pozdrawiam!
uwielbiam ))
my często gotujemy uproszczoną wersję (gdy zostaje nam troche kurczaka), gotując zwykły ryż, a berberys i kurczaka podsmażamy na masełku na patelni (dodając też namoczone rodzynki)
Może i ja tak kiedyś wypróbuję!