Czosnkowe ziemniaki z ziołową oliwą

Kto lubi młode ziemniaki? Ja uwielbiam. Pieczone ziemniaki zdecydowanie dominują w moim letnim menu. Są idealną przystawką do grillowanego mięsa, ryb i warzyw, a przede wszystkim są łatwe w przyrządzeniu. Nawet nie trzeba ich obierać! Nigdy nie obieram i nie skrobię młodych ziemniaków. Ich smak w dużej mierze zależy od cienkiej skórki. Młode ziemniaki ze skórką są niepowtarzalne!

Moja rodzina w Polsce już się przyzwyczaiła do młodych ziemniaków pieczonych lub gotowanych ze skórką. Jakoś za moich czasów zawsze nas uczono, że ziemniaki trzeba obierać przed przyrządzeniem, bo inaczej są niezdrowe. Jest to nieprawdą. Jest to mit, w który ja wierzyłam bardzo długo. Czasami żartobliwie stwierdzam, że aby polubić młode ziemniaki ze skórką musiałam Polskę zamienić na Szwecję. Szwedzka kuchnia obfituje w przepisy na młode ziemniaki. Jest to popularne warzywo głównie na święto lata – midsommar, które dzisiaj tutaj świętujemy.

pieczone ziemniaki przepis przystawka grill codojedzenia

Najbardziej lubię pieczone ziemniaki z czosnkiem polane ziołową oliwą. O świeże zioła o tej porze nietrudno. U mnie rosną w doniczkach na balkonie. Delektuję się nimi każdego dnia. Ziołowa oliwa to po prostu oliwa z oliwek zmiksowana z ulubionymi ziołami. Wystarczą koper, pietruszka i szczypior ale możecie również wybrać bazylię, tymianek i rozmaryn. Ziołowa oliwa jest pyszna i aromatyczna. Gorące ziemniaki polane ziołową oliwą są przepyszne!

ziemniaki przepis oliwa ziołowa codojedzenia

Do czego podać pieczone ziemniaki? Tak przyrządzone ziemniaki świetnie pasują na grillowe party lub do obiadu. O tej porze królują u nas młode ziemniaki z mielonymi i młodą kapustą. Młode ziemniaki można również podać na pólmisku ze szpinakiem lub młodym jarmużem. Jeśli zostaną resztki na drugi dzień, to wystarczy wszystko podgrzać na patelni. Szpinak czy jarmuż są smaczne z ziemniakami zarówno na ciepło jak i zimno.

Pieczone ziemniaki

4 porcje

Składniki:

1 kg ziemniaków

5 ząbków czosnku

30 g parmezanu

50 ml oliwy z oliwek + 1 łyżka

po jednej łyżce kopru, pietruszki i szczypiorku

sól morska do smaku

½ łyżeczki czarnego pieprzu

garść świeżego młodego jarmużu

młody koper do dekoracji

ziemniaki przepis grillowanie blog codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Opłukaj ziemniaki zimną wodą. Usuń nadmiar skórki, pocierając ziemniaki jeden o drugi. Wsyp ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki można również zblanszować w lekko osolonej wodzie, a potem je podpiec w piekarniku. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Oprósz ziemniaki solą morska, skrop oliwą, dodaj czosnek, wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ziemniaki przez godzinę.

Pokrój zioła, włóż do malaksera, wlej oliwę i zmiksuj. Polej ziemniaki ziołową oliwą, lekko wymieszaj. Przełóż ziemniaki na półmisek. Posyp jarmużem, koprem i kawałkami parmezanu. Przystawka do grilla gotowa. Smacznego!

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *