Kto lubi młode ziemniaki? Ja uwielbiam. Pieczone ziemniaki zdecydowanie dominują w moim letnim menu. Są idealną przystawką do grillowanego mięsa, ryb i warzyw, a przede wszystkim są łatwe w przyrządzeniu. Nawet nie trzeba ich obierać! Nigdy nie obieram i nie skrobię młodych ziemniaków. Ich smak w dużej mierze zależy od cienkiej skórki. Młode ziemniaki ze skórką są niepowtarzalne!
Moja rodzina w Polsce już się przyzwyczaiła do młodych ziemniaków pieczonych lub gotowanych ze skórką. Jakoś za moich czasów zawsze nas uczono, że ziemniaki trzeba obierać przed przyrządzeniem, bo inaczej są niezdrowe. Jest to nieprawdą. Jest to mit, w który ja wierzyłam bardzo długo. Czasami żartobliwie stwierdzam, że aby polubić młode ziemniaki ze skórką musiałam Polskę zamienić na Szwecję. Szwedzka kuchnia obfituje w przepisy na młode ziemniaki. Jest to popularne warzywo głównie na święto lata – midsommar, które dzisiaj tutaj świętujemy.
Najbardziej lubię pieczone ziemniaki z czosnkiem polane ziołową oliwą. O świeże zioła o tej porze nietrudno. U mnie rosną w doniczkach na balkonie. Delektuję się nimi każdego dnia. Ziołowa oliwa to po prostu oliwa z oliwek zmiksowana z ulubionymi ziołami. Wystarczą koper, pietruszka i szczypior ale możecie również wybrać bazylię, tymianek i rozmaryn. Ziołowa oliwa jest pyszna i aromatyczna. Gorące ziemniaki polane ziołową oliwą są przepyszne!
Do czego podać pieczone ziemniaki? Tak przyrządzone ziemniaki świetnie pasują na grillowe party lub do obiadu. O tej porze królują u nas młode ziemniaki z mielonymi i młodą kapustą. Młode ziemniaki można również podać na pólmisku ze szpinakiem lub młodym jarmużem. Jeśli zostaną resztki na drugi dzień, to wystarczy wszystko podgrzać na patelni. Szpinak czy jarmuż są smaczne z ziemniakami zarówno na ciepło jak i zimno.
Pieczone ziemniaki
4 porcje
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
30 g parmezanu
50 ml oliwy z oliwek + 1 łyżka
po jednej łyżce kopru, pietruszki i szczypiorku
sól morska do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
garść świeżego młodego jarmużu
młody koper do dekoracji
Nastaw piekarnik na 180ºC. Opłukaj ziemniaki zimną wodą. Usuń nadmiar skórki, pocierając ziemniaki jeden o drugi. Wsyp ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki można również zblanszować w lekko osolonej wodzie, a potem je podpiec w piekarniku. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Oprósz ziemniaki solą morska, skrop oliwą, dodaj czosnek, wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ziemniaki przez godzinę.
Pokrój zioła, włóż do malaksera, wlej oliwę i zmiksuj. Polej ziemniaki ziołową oliwą, lekko wymieszaj. Przełóż ziemniaki na półmisek. Posyp jarmużem, koprem i kawałkami parmezanu. Przystawka do grilla gotowa. Smacznego!
7 komentarzy
Wspaniałe danie :). Ja również uwielbiam młode ziemniaki. Są przepyszne :).
Prawda! Lato obfituje w takie smaczności!
Pieczone młode ziemniaczki <3! Ale mi smaka narobiłaś ;p
A jakże by inaczej Nie ma nic lepszego niż młode ziemniaki!
Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci! Można z nich zrobić tyle pysznych dań. Ten przepis wydaję się ciekawy, jutro sama sprawdzę:)
Robię podobne :-) Wszyscy je lubią
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.