W tym roku będzie kilka nowości na naszym świątecznym stole, między innymi terrina z dorsza i łososia, do której świetnie pasuje szafranowy sos na zimno. Co to takiego terrina? Powiedzmy pasztet z ryby, ale chyba przyznacie, że terrina brzmi o wiele ładniej.
Jest to specjał francuskiej jak również szwedzkiej kuchni. Niemalże w każdym szwedzkim rybnym sklepie można kupić terrina z łososia. Prosta potrawa do wykonania, wspaniała przekąska na zimno.
Terrina smakuje wybornie zwłaszcza podana ze świeżymi ziołami jak koper i szczypiorek no i ten szafranowy sos… Wiecie, że mam słabość do szafranu. Szafran to moja ulubiona świąteczna przyprawa do wypieków i dań obiadowych.
Terrina z dorsza i łososia
20 porcji, 2 podłużne foremki o długości 30 cm
Składniki:
700 g fileta z łososia
500 g dorsza
2 łyżeczki soli lub wedle smaku
5 białek
900 ml śmietanki, u mnie 36%
3 łyżki pomidorowego przecieru
3 łyżki ziemniaczanej mąki
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
100 ml posiekanego kopru
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Przepuść obie ryby przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj. Wymieszaj najpierw z ziemniaczaną mąką, solą i pieprzem. Dodaj następnie białka, przecier pomidorowy, posiekany koper i mieszając dodawaj śmietanę. Wyłóż foremki pergaminem i napełnij je rybną masą. Przykryj foremki aluminiową folią. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180ºC w brytfance z wodą, aż terrin uzyska temperaturę 60ºC lub około godziny. Terrina powinna być sprężysta. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Sos szafranowy
2 łyżki musztardy dijon
5 żółtek
0,5 g zmielonego szafranu
sok i skórka z jednej pomarańczy
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżki winnego octu
400 ml rzepakowego oleju
sól do smaku
250 g creme fraiche
5 łyżek posiekanego szczypiorku
Rozpuść szafran w soku z pomarańczy i cytryny. Zmiksuj żółtka z musztardą i octem. Miksuj dalej wlewając po odrobinie oleju. Dopraw majonez solą i zmiksuj jeszcze raz. Do sosu wykorzystałam cały majonez. Dodaj teraz sok z pomarańczy i cytryny, szczypiorek, creme fraiche i wymieszaj.
4 komentarze
cudownie wygląda
Dziékujé!
Witam,
w sosie składnikach jest szafran a w wykonaniu go już zabrakło. Czy szafran moczy czy suchy dodajemy do sosu?
Dziękuję za uwagę. Tak szafran należy rozpuścić w soku i póżniej dodać do sosu. Pozdrawiam serdecznie!