Kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć to makowiec. Dzisiejszy przepis to makowiec bakaliowy na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej masie. Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej strucli makowej to polecam również makowiec japoński z jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka.
Do makowca użyłam gotowego zmielonego maku. Tym razem postanowiłam zalać mak mlekiem, aby masa stała się bardziej wilgotna. Zawsze przyrządzam więcej masy makowej niż potrzebuję w danej chwili. Tak było i tym razem, bo na pewno się jeszcze pokuszę o nie jednego makowca na tegoroczne święta.
Makowiec bakaliowy na kruchym cieście
na okrągłą formę o średnicy 26 cm
Składniki:
Masa makowa podstawowa
400 g zmielonego maku z paczki
400 ml mleka
100 g masła
50 muscovado cukru
50 g brązowego cukru
150 ml miodu
1 łyżeczka waniliowej esencji
100 rodzynek
50 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
Kruche ciasto
150 g masła, zimnego
2 łyżki kakao
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g muscovado cukru
50 g cukru
Masa makowa
600 g masy makowej podstawowej
100 g gorzkiej czekolady
100 g suszonych śliwek namoczonych w whisky lub w wodzie
100 g orzechów pecan, pokrojonych
3 jajka + 1 białko
10 krówek, u mnie domowej roboty, tutaj przepis
Zacznij od masy makowej. Wysyp mak do miski, wlej mleko i wymieszaj. Mleko całkowicie wsiąknie w mak, a mak będzie wilgotny jak po ugotowaniu. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier i miód i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj rodzynki, morele i wanilię i smaż przez minutę. Dodaj teraz cały mak i smaż cały czas mieszając. Przełóż masę do pojemnika i ostudź. Z tej porcji otrzymałam dokładnie 1,1 kg masy makowej. Masę można przechować przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.
Suche składniki na kruche ciasto przełóż do miski. Dodaj zimne masło w kawałkach i palcami rozcieraj składniki aż powstanie kruszonka. Dwie trzecie kruszonki wysyp na dno okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Podpiecz spód przez 15 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu.
Do ostudzonej masy makowej dodaj posiekane orzechy pekan, czekoladę i pokrojone śliwki. Ubij lekko jajka z dodatkowym białkiem i wymieszaj z masą makową. Na podpieczony spód pokrusz część krówek, a następnie wyłóż masę makową. Wygładź powierzchnię i posyp resztą krówek i kruchego ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dalej przez 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i ostudź.
Polewa karmelowa
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki cynamonu
200 ml śmietanki, u mnie 38%
Przygotuj karmelową polewę. Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna lekko zgęstnieć. Polej makowca polewą i poczekaj z krojeniem, aż karmel trochę zastygnie.
8 komentarzy
Niebo w gębie.
Wygląda obłędnie! Nie ma to jak porządna dawka maku :)
Oj uwielbiam makowca :)
Zdecydowanie jestem za takim makowcem :)
O ja też!
Pyszny, z taką ilością nadzienia uwielbiam :)
Zdrowych, radosnych, smacznych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia! Wszystkiego dobrego :)
Dziękuję Ewa wzajemnie!
cudowny jest!!!!