Zostało mi mnóstwo białek. Z chęcią upiekłabym kolejne bezy czy skorzystałabym z przepisu na Pavlova, ale tym razem postanowiłam upiec ciasto piegusek. Jest to klasyczne ciasto z makiem, które można upiec na białkach jak i na całych jajkach.
U mnie dzisiaj piegusek ze śliwkami posypany obficie cukrem pudrem. Bardzo lubię ciasta z makiem więc piegusek ze śliwkami przypadł mi bardzo do smaku.
Piegusek na białkach ze śliwkami
Składniki:
na formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm
- 250 ml mąki 200 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 250 ml cukru
- 250 ml białek, około 8 białek
- 100 g maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- ½ kg śliwek
- cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z dodatkiem soli. Wymieszaj lekko z masą maślaną na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.Użyj łyżki lub szpatułki.
Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładź. Na wierzchu ułóż połówki śliwek lekko dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
6 komentarzy
Pyszne ciasto i jak fajnie wygląda :)
O dziékujé!
jak ładnie wygląda ;)
Wygląda zachwycająco! Soczyste śliwki i makowe kropeczki to bardzo udane połączenie :)
Ciasto na białkach tego typu u mnie, niestety, zawsze kończy się katastrofą…
Naprawdę!A ja piekłam pierwszy raz…musisz koniecznie wypróbować ten przepis, a właściwie sposób wykonania…
Pomysł na ciasto bardzo mi się podoba!