Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Makowe nadzienie zrobiłam wcześniej. Część wykorzystałam w przepisie na makowiec na kruchym spodzie, a resztę do dzisiejszej strucli.
Drożdżowy makowiec zawijany
na 1 makowiec
Składniki:
Ciasto drożdżowe
250 g mąki
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
½ łyżeczki waniliowej pasty
100 ml soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy
1 żółtko
30 g miękkiego masła
szczypta soli
Nadzienie makowe
500 g masy makowej z tego przepisu
2 białka
Lukier
100 ml cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
mak do posypania
Rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj sok, żółtko, wanilię i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Dodaj sól i masło. Gotowe ciasto jest bardzo puszyste i odchodzi od boków naczynia. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. przygotuj makową masę według przepisu. Ubij białko i wymieszaj z gotową masą makową. Rozwałkuj drożdżowe ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozłóż równomiernie mak zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto w rulon, a następnie owiń luźno w papier do pieczenie. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz makowca na na 175ºC na termoobiegu przez około 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i i po lekkim ostudzeniu polukruj i ewentualnie posyp makiem. Pokrój makowca po całkowitym ostudzeniu.
4 komentarze
uwielbiam takie makowce
Ja też!
Pycha, uwielbiam! :)
Całe moje dzieciństwo i młodość święta nie mogły się obejść bez takiego makowca :) Niestety, kiedy zabrakło mojej ukochanej babci, makowiec też odszedł…