Duszona kapusta jest nawet popularna w Szwecji na moje szczęście. Bardzo lubię młodą kapustą lekko podduszoną z ziołami. Zazwyczaj dodaję do niej pietruszkę, koperek i dymkę. Czasami dodaję do niej marchewkę. Jest to proste danie, a przy tym niesamowicie smaczne i zdrowe. Poleciłam przepis na młodą kapustę koleżankom z pracy. Nie przypuszczały, że może być taka pyszna. Proszę, jaka niespodzianka!
Kapusta, mielone i młode ziemniaki to taki tradycyjny polski obiad na lato. Dzisiaj przyrządziłam go nieco inaczej, po szwedzku. Zamiast mielonych usmażyłam falukorv. Falukorv to taka szwedzka parówkowa ale lepszej jakości. Jest to bardzo popularna kiełbasa, którą przed spożyciem należy usmażyć. Świetnie pasuje na kanapki ale i do ziemniaków. Dzieci w przedszkolu jedzą ją z makaronem i ketchupem.
Okazało się, że falukorv świetnie się ma z duszoną kapustą i młodymi ziemniakami. Na tym talerzu jest wszystko co lubię. Przepadam za kapustą ale i za młodymi ziemniakami. Jem je sporadycznie ponieważ nie jadam zbytnio dużo węglowodanów. Natomiast kapustę z kiełbasą mogę jeść bez ograniczeń. Na szczęście moja niskowęglowodanowa dieta pozwala mi na gotowanie dla całej rodziny. Potrzebuję tylko zrezygnować z ziemniaków.
Duszona kapusta
4 porcje
Składniki:
1 główka młodej kapusty, około 1kg
2 dymki ze szczypiorem
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
100 ml wody
Do podania
młode ziemniaki ze skórką
smażona kiełbasa, u mnie falukorv
Poszatkuj kapustę. Wlej wodę. Włóż do garnka o pojemności 2 litrów. Dodaj pokrojoną dymkę, koper i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej oliwę. Gotuj kapustę aż będzie miękka około 20 minut. Odparuj lepiej kapustę jeśli jest za dużo wody. Pokrój kiełbasę na plasterki i usmaż na patelni. Ziemniaki gotuj w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Odcedź i posyp koperkiem. Podaj danie na gorąco. Smacznego!