550
Pszenno żytnie bułki z blachy to kolejny chleb z blachy tak zwany odrywany. Chleb bogaty w błonnik, bo upiekłam nie tylko na żytniej mące ale również dorzuciłam połamane żyto. Jeśli nie macie możliwości zakupu żyta to proponuję otręby żytnie lub ulubione nasiona.
Chleb upiekłam na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Do wypieku użyłam żytniej mąki z otrębami.
Jak widzicie na zdjęciu chlebki po wyrośnięciu lekko przylegają do siebie.
Przepis na na pszenno żytni chleb z blachy
Składniki:
- 5 g świeżych drożdży
- 400 ml wody
- 350 g pszennego zakwasu
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml połamanego żyta + 200 ml wody
- 180 g żytniej mąki z otrębami
- 700 g pszennej mąki
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Zagotuj połamane żyto z wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Rozpuść drożdże w wodzie.
- Wymieszaj rozpuszczone drożdże, zakwas, oliwę, zaparzone żyto i obie mąki. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Ja robię to za pomocą kuchennego asystenta około 5 minut. Po tym czasie dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 10 minut. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb na stolnicę i złóż kilka razy. Znowu przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz czynność składania, pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.
- Podziel ciasto na cztery równe porcje. Rozciągnij na 4 podłużne placki i ułóż obok siebie w małych odstępach, na blasze wyłożonej pergaminem. Łopatką do chleba podziel placki, oprósz otrębami, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez drugie 10 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
Mimo dużej ilości żytniej mąki chleb jest bardzo puszysty i wyrośnięty.
Przepis na chleb na zakwasie dołączam do piekarni Wisły „Na zakwasie i na drożdżach„.
8 komentarzy
Świetny pomysł z tym chlebem. To taki chleb bułka :D
Pytanie – piszesz, że upiekłaś go na zakwasie żytni, a w składnikach jest zakwas pszenny. Podejrzewam, że niezależnie od tego jakiego zakwasu się użyje i tak chleb wyjdzie, ale wolę się upewnić :)
No właśnie poprawiłam Michale za nim zdążyłam przeczytać Twój komentarz. Padam dzisiaj na twarz… Ale masz rację żytni zakwas też może być.
Pozdrawiam!
No i dobrze, że żytni też się nadaje, bo taki mam :)
Pozdrawiam!
Bardzo mi się podoba w takiej formie!
świetny ten chleb! Jak bułki, haha, bo chyba w konsekwencji tym jetst :)
ale mnie się podoba, bardzo!
Bardzo piękny chleb!
a czym mozna zastapic lamane zyto??
Nasionami lnu, pestkami słonecznika…Oczywiście będzie wtedy trochę inny chleb…