Idealny przepis na chleb. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i wypiekam, nie powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na chleb z formy z nasionami. Puszyste bochenki z chrupiącą skórką. Chleb na drożdżach, pszenno żytni, posypany obficie nasionami.
Przepis na chleb
Składniki:
2 bochenki
50 g świeżych drożdży
½ l wody
600 g pszennej mąki chlebowej
400 g mąki razowej
50 maku
4 łyżki słonecznika
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka
1 łyżka soli
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne i kleiste, ale takie ma być. Dodaj mak i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut (razem 15 minut). przykryj misę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrób lekko ciasto w misie, składając je do środka. Napełnij ciastem foremki, posyp resztą nasion, przykryj formą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz chleb przez około 50 minut. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut, następnie wyjmij z foremki i studź na metalowej kratce. Chleb można pokroić na kromki i zamrozić.
3 komentarze
Wow – naprawdę jak z piekarni :)
takiego prawdziwego chleba to bym sobie zjadla!! Wspanialy!
Uwielbiam chleby pieczone w domu na domowym przepisie <3