Dzisiaj mam dla Was nowy przepis na chleb z sezamem. Upiekłam chleb w postaci okrągłych placków lekko naciętych w kratkę i obficie posypanych sezamem. Uwielbiam chleb z sezamem!
Ostatnio często piekę chleb i bułki na kamieniu. Jakość takiego wypieku jest zupełnie inna, a dodatkowym plusem jest fakt, że pieczywo piecze się o wiele szybciej i równomiernie. Kamień do pieczenia jest jedną z moich najlepszych inwestycji. Piekę bardzo często, więc taki kamień do pieczenia bardzo ułatwia mi pracę.
Wracając do przepisu to jest to typowy chleb pszenny, który ja obficie obtoczyłam w mące grahamce. Mąka zapobiega przywieraniu chleba do kamienia. Z drugiej strony, jeśli kamień jest dobrze nagrzany to nie ma szansy, aby chleb przywarł do kamienia. Jeszcze mi się to nie zdarzyło.
Pszenny chleb z sezamem to typowy chleb na drożdżach. Ja zazwyczaj używam świeżych drożdży, ale suszone drożdże też się dobrze sprawdzą. Kiedy piekę chleb moje ciasto wyrasta długo. Co pół godziny zwijam chleb w kopertę. Przez te praktyki upieczony chleb jest bardziej puszysty i dziurawy jak ser szwajcarski. Taki chleb lubię!
Polecam ten przepis na chleb, bo jest naprawdę smaczny i prosty w pieczeniu. Idealny chleb na śniadanie lub jako dodatek do sosów i zup.
Przepis na chleb z sezamem
6 sztuk
Składniki:
1 kg pszennej mąki
100 g mąki grahamki
650 ml mleka
15 g soli
5 łyżek nasion sezamu
55 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Kamień do pieczenia włożyć do piekarnika nastawionego na 275ºC. Powinien nagrzewać się przez conajmniej godzinę. Drożdże rozpuścić w mleku. Odważyć pszenną mąkę i wsypać do misy miksera. Wlać rozczyn, dodać sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto chlebowe na stolnicę i złożyć 2 razy w kopertę. Odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Po tym czasie powtórzyć składanie ciasta w kopertę i odstawić na 20 minut pod przykryciem. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Formować płaskie placki. Każdy placek posmarować rozmąconym w mleku jajkiem i obficie posypać sezamem. Piec na rozgrzanym kamieniu przez około 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Chleb można zamrozić.