Chleb pszenno razowy z nasionami na drożdżach

Hejka! Za oknem słońce i wydawałoby się, że jest nie wiadomo jak ciepło. Jak na razie to ciepło w mojej kuchni rozchodzi się od piekarnika, bo upiekłam chleb z nasionami. Dawno nie piekłam chleba, jeszcze dawniej chleba na zakwasie. Chleb na zakwasie wymaga sporo pracy i czasu, a ja mam mnóstwo innych zajęć i naprawdę mało czasu. Po drugie drożdże stały się bardzo popularnym produktem na rynku, bo brakuje ich w sklepach, bynajmniej w Szwecji. Wygląda na to, że podczas pandemii koronawirus ludzie zabiją czas pieczeniem.

chleb z nasionami przepis codojedzenia

Uważam, że to dobre wyjście. Można łączyć przyjemne z pożytecznym. Wczoraj wreszcie zdobyłam drożdże. Pojechałam rowerem w sam raz na otwarcie sklepu, więc świeże drożdże jeszcze zastałam. Dzisiaj od samego rana wzięłam się za przygotowywanie chlebowego ciasta. Zaplanowałam upiec bułki i chleb z formy. Okazuje się, że ten przepis na chleb jest bardzo uniwersalny, bułki i chleb wyszły idealne.

chleb_drozdze_przepis_domowy_codojedzenia

Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny chleb upiekłam. Jest chleb z nasionami, pszenno razowy z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Uwielbiam chleb ze smakiem, a temu naprawdę go nie brakuje. Podstawą tego przepisu jest jest ciasto na chleb z nasionami, które można modyfikować na wiele sposobów. Jeśli lubicie oliwki doprawcie ciasto oliwkami kalamata. Jeśli wolicie suszone pomidory, wybierzcie je. Ja dodałam i oliwki i pomidory. Ten chleb jest idealny do naturalnego twarożku.

przepis_chleb_blogkulinarny_codojedzenia

Chleb z nasionami

3 chleby z formy

Składniki:

950 g pszennej mąki

250 g mąki żytniej razowej

75 g świeżych drożdży

1 łyżka melasy

50 siemienia lnianego, całe nasiona

50 g nasion babki płesznik

1150 – 1200 ml wody

25 g soli, około 1½ łyżki

10 suszonych pomidorów w oliwie

20 oliwek kalamata, wypestkowanych

domowychleb_wypieki_drozdze_nasiona_foodblog_codojedzenia

Pokruszone drożdże i melasę rozpuść w zimnej wodzie. Jeśli zagniatasz chleb w mikserze przygotuj miskę i hak. Odważ mąkę, nasiona i wsyp do misy miksera. Dodaj rozczyn i zacznij zarabiać ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy kiedy mąka już się połączy z drożdżowym rozczynem. Zarabiaj ciasto przez około 10 minut, ręcznie nieco dłużej, około 15 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone pomidory i oliwki. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż w kopertę. Ciasto zostaje odpowietrzone, po czym znowu wyrasta. Przykryj je ściereczką i odczekaj 10 minut. Ciasto musi teraz odpocząć. Przygotuj 3 podłużne foremki i rozmiarach 13 cm x 25 cm. Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Możesz również wyłożyć je papierem do pieczenia. Ja zazwyczaj wybieram papier.

Podziel ciasto na 3 równomierne porcje, każda około 600 gramów. Uformuj kawałki ciasta w grube rulony i umieść je w foremkach. Przykryj foremki ściereczką  odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Nastaw piekarnik na 250ºC. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego uprzednio piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperturę pieczenia do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia powierzchnię chleba możesz spryskać wodą za pomocą spryskiwacza. Skórka chleba będzie wtedy dobrze wypieczona i chrupiąca.

Upieczony chleb wyjmij z piekarnika. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij bochenki na drucianą podstawkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

 

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *