Sezon na zioła właśnie się rozpoczął. Dlatego dzisiaj zagościła u mnie na kolację sałatka ziołowa z fasoli, ciecierzycy, awokado i pesto. Jest soczyście zielona sałatka, którą osobiście uwielbiam. jest w niej wszystko co lubię. Przepadam za szparagową fasolką i ziołowym pesto. Pesto oczywiście miksuję sama, bo domowe jest po prostu najlepsze!
Jak hodować zioła w domu? Kupuję zioła w doniczkach, przesadzam do większych i w ziemię wzbogaconą w krowi obornik. Kiedy jest już ciepło na dworze stoją na balkonie. Wieloroczne zioła jak tymianek, oregano i rozmaryn przeżyły tegoroczną zimę. Bazylia jest jednak jednoroczna i co roku po prostu kupuję nową. Wspaniale rośnie w ogrodzie latem. Mojej mamie wyrosła prawie na 50 cm. Moja w dużej doniczce też była niczego sobie.
Zioła w kuchni to podstawa. Uwielbiam ich aromat i smak. Lubię je mieć zawsze pod ręką. Dlatego czeka na ciepłą wiosnę i lato jak na zbawienie. Sałatka ziołowa to sałatka z ziołowym pesto. Tradycyjne pesto to pesto bazyliowe, ale ja już miksowałam pesto jarmużowe, z kolendry, a nawet wypróbowałam pesto pietruszkowe.
Jaka będzie w smaku sałatka ziołowa zależy zatem od rodzaju pesto. Wybrałam pesto bazyliowe, bo akurat takie miałam. Bazylia rośnie jak zwariowana, więc musiałam ją trochę przerzedzić. W tej pysznej wiosenno zielonej sałatce znajdziecie również fasolkę szparagową. Fasolka to moja ulubione strączki. Latem korzystam ze świeżej, a przez resztę roku kupuję mrożoną. Fasolka świetnie smakuje z pesto i awokado. Dodatkowo dodałam ciecierzycę i jajka.
Kiedy nie mam ochoty na mięso to zawsze sięgam po jajka. Lubię jajka na pół miękko i takie ugotowałam do dzisiejszej sałatki. Macie na nią ochotę? Polecam przepis poniżej!
Ziołowa sałatka
4 porcje
Składniki:
400 g fasolki szparagowej
4 jajka
50 g bazyliowego pesto
150 g ugotowanej ciecierzycy
2 małe awokado
kilka gałązek świeżego kopru
sól morska do smaku
Zacznij od przygotowania pesto, kliknij w link. Do tego pesto użyłam nasiona konopi. Możesz użyć dowolnych nasion lub orzechów, pesto będzie smaczne. Fasolkę szparagową gotuj w lekko osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź i gorącą fasolkę wymieszaj z pesto i ciecierzycą. Wyłóż na półmisek.
Ugotuj jajka na pół miękko. Ja gotuję je przez 7 minut. Opłukaj jajka zimną wodą i obierz ze skorupki. Przekrój jajka na pół i dodaj do sałatki. Posyp solą morską i udekoruj sałatkę koprem. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę zdejmij skórkę i pokrój na plasterki. Ułóż awokado na sałatce. Jedz sałatkę na ciepło. Smacznego!
3 komentarze
Nie dość że super wygląda to i pewnie obłędnie wygląda :)
zgadza sie…nieraz probowalam przepisow z tego bloga…mega :)
uwielbiam Pani przepisy