Sałatka Waldorf z jarmużem

Lubicie sałatkę Waldorf? Ja uwielbiam, ponieważ bardzo lubię seler. W tradycyjnej sałatce Waldorf znajdziecie naciowy seler. Ja wybrałam seler korzeniowy, bo wydaje mi się, że ma intensywniejszy smak. Oczywiście sałatka Waldorf to nie tylko seler ale i winogrona oraz włoskie orzechy. Sałatka jest pyszna i świetnie pasuje do mięs i wędlin na zimno. Przygotowałam ją do obiadu i też się sprawdziła. Dodatkowo wzbogaciłam sałatkę o jarmuż i jabłko.

sałatka Waldorf

Zaletą tej sałatki jest to, że jest bez cukru rafinowanego. Owoce w niej zawarte jak winogrona, jabłko i rodzynki świetnie balansują smak selera i jarmużu. Sałatka Waldorf jest zdecydowania warta grzechu. Polecam przepis poniżej

Sałatka Waldorf

Składniki:

na 4 porcje

100 g jarmużu

200 g winogron

100 g orzechów włoskich

100 g selera

1 duże jabłko

3 łyżki rodzynek

Dressing

200 ml creme fraiche

1 łyżka białego octu balsamicznego

50 g majonezu, domowego

sól do czarny pieprz do smaku

sałątka waldorf przepis

Seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy pokrój w miarę drobno nożem lub w malakserze. Winogrona przekrój na pół. Miękkie liście jarmużu oderwij od grubych łodyg i pokrój w piórka. Jabłko oczyść z gniazdek i pokrój w kostkę. W garnuszku wymieszaj składniki na dressing i dodaj do sałatki. Posól, dopraw pieprzem i wymieszaj sałatkę. Odstaw na 15 minut aby sałatka nieco skruszała. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.