Dlaczego lubię domowe pesto

Jak już nie wiem co mam zrobić na obiad to zawsze sięgam po domowe pesto i makaron. Makaron z pesto jest tak pyszny, że ja już nic do niego nie potrzebuję. Jest to danie pełne smaku, aromatu, a przy tym bardzo pożywne. Orzechy, parmezan i oliwa sycą na długo! Pesto to po prostu świetna alternatywa do serowych i pomidorowych sosów. Ten prosty przepis to przepis dla pracujących, zabieganych i lubiących domową kuchnię. Jak domowa kuchnia to oczywiście mowa o domowym pesto. Zmiksowanie pesto zajmuje zaledwie kilka minut. Warto zrobić większą porcję. Pesto to para nie tylko z makaronem. Można je wymieszać z twarożkiem, dodać do zupy lub posmarować nim kanapkę…Zawsze mam słoiczek pesto w lodówce, a Wy?

makaron z pesto

Uwielbiam pesto bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Miksowałam bazyliowe pesto. W sezonie na jarmuż robię jarmużowe pesto. Zdarzyło mi się, że zrobiłam pesto z kolendry. Nawet pospolita natka pietruszki czy rucola to świetny materiały na pesto. Podobnie jak z zieleniną również wybór orzechów czy sera nie jest zobowiązujący. Tradycyjne pesto przyrządza się z piniami ale przecież można dodać inne orzechy jak laskowe, pistacjowe czy migdały. Zamiast parmezanu lubię pesto z serem manchego.

makaron pesto

Makaron z pesto

Składniki:

na 4 porcje

250 g makaronu, waga sucha lub 500 g świeżego makaronu

200 ml domowego pesto, domowe

30 g parmezanu

domowe pesto

Przygotuj domowe pesto. Do makaronu można użyć dowolne zielone pesto. Wybierz jedną z propozycji klikając w linki w tekście.

makaron_pesto

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź wodę i włóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto i wymieszaj. Rozłóż makaron na talerze posyp kawałkami parmezanu i udekoruj liśćmi bazylii. Gotowe!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.