Chodził za mną makaron, więc postawiłam dzisiaj na tani i szybki obiad. Miałam w lodówce brokuł i kalafior, paczkę sera cheddar, więc wymyśliłam brokułowo serowy sos do makaronu na bazie beszamelu.
Kalafior upiekłam w piekarniku. Osobiście wolę pieczonego kalafiora niż kalafiora gotowanego. Makaron miałam zrobić według domowego przepisu, ale niestety zabrakło mi czasu. Kupiłam za to świeży makaron w moim ulubionym butiku z włoską żywnością. Makaron na obiad to łatwe danie do przygotowania. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jeśli jesteście wielbicielami makaronu i dań makaronowych to polecam przepis na ten pyszny sos do makaronu.
Brokułowo serowy sos do makaronu
5 porcji
Składniki:
350 g makaronu, u mnie świeże tagliate
1 brokuł średniej wielkości, u mnie około 500 g
400 g kalafiora
1 łyżeczka płatków chili i 2 łyżki oliwy do kalafiora
600 ml mleka
200 ml śmietanki, u mnie kremówka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 g masła
2 ½ łyżki mąki
150 g cheddara
sól i pieprz do smaku
2 łyżki prażonych migdałów do posypania
Kalafior podzielić na różyczki, posolić i wymieszać z chili i oliwą. Piec lub grillować w piekarniku nastawionym na 200ºC przez około 25 minut. Na suchej patelni zrumienić lekko mąkę, dodać masło, po czym mleko stale mieszając, aby się nie porobiły kluski. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać brokuł podzielony na różyczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować sos na małym ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Dodać rozdrobniony cheddar, tymianek i śmietankę, doprawić sos solą i pieprzem.
Ugotować makaron al dente i wymieszać z sosem i częścią pieczonego kalafiora. Resztę kalafiora wraz z prażonymi migdałami rozprowadzić na wierzchu dania. Podawać na gorąco. Smacznego!
6 komentarzy
ale smaczna propozycja :)
Dziękuję Lena!
Pyszne ,ale dodawania kremówki do dań obiadowych nie zrozumiem nigdy .Dlaczego?
Bo kremówka się nie oważy. Poza tym unikam produktów typu margaryny czy tłuszczowych tzw. light. Kazeina zawarta w produktach wysoko tłuszczowych jest łatwiej przyswajalna niż w produktach light…Mogłabym tu pisać i pisać…
Obłędne! Uwielbiam te warzywa, a w tym sosie…och, pyszności :)
bardzo smacznie wygląda