Wytrawny deser na liściu sałaty! Ostatnio sporo się dowiedziałam o ziołach. Słyszeliście o czekoladowej mięcie, która pachnie czekoladą albo tajskiej bazylii o anyżowym zapachu, pod wpływem którego po prostu się rozpływam czy szałwii o ananasowej woni? Wspaniałe zioła do drinków, deserów czy wypieków.
W związku z tym chcę Wam dzisiaj zaproponować wytrawny deser, na który składają się gruszki, prażone włoskie orzechy i niebieski ser pleśniowy, a wszystko to umieszczone na kępce grillowanej sałaty i obficie posypane kolendrą i miętą. Coś wspaniałego. Autorem przepisu jest znany szwedzki kucharz Paul Svensson, którego miałam okazję poznać i nie mniej raczyć się wyżej wymienionym deserem własnoręcznie przez niego zrobionym.
W tym miesiącu przepisem miesiąca są świąteczne słodycze bez pieczenia. Dorzucam ten przepis i czekam wciąż na Wasze!
Wiem, wiem nie ma orzechów na zdjęciach. Stały obok, a ja fotografowałam w zapale żeby jak najszybciej skosztować tych wspaniałości. Orzechy koniecznie!
Wytrawny deser z gruszek, włoskich orzechów i sera pleśniowego
Składniki:
na 4 porcje
4 małe główki sałaty rzymskiej gem
2 gruszki
2 łyżki uprażonych włoskich orzechów
garść liści kolendry
garść liści mięty
1 łyżka oliwy z pestek winogron
szczypta soli i pieprzu
odrobina winnego octu
kawałek niebieskiego pleśniowego sera
Skrop sałatę oliwą, posyp solą i lekko ugrilluj. Obierz gruszki ze skórki, przekrój na pół i oczyść z nasion. Ugotuj do miękkośći w wodzie. Odcedź, odparuj i zmiksuj z dodatkiem oliwy, pieprzu i octu. Skomponuj deser; na sałacie połóż łyżkę gruszkowego musu, następnie posyp utarty ser i orzechy, a na koniec udekoruj listkami ziół.
7 komentarzy
Przepisu na deser z gruszki i sera pleśniowego jeszcze nie widziałam, ale na pewno spróbuję, ponieważ po skosztowaniu a potem zrobieniu sałatki z gruszki, niebieskiego sera, rukoli i słonecznika… to połączenie stało się moim ulubionym. :) Nie mogę doczekać się żeby spróbować deseru. :)
Pozdrawiam
Polecam!
Pięknie i pysznie.
Świetna przekąska Gosiu!
No muszę przyznać, że przepis dość oryginalny. Muszę wypróbować go w swojej kuchni. Pozdrawiam!
wygląda cudnie jak w dobrej restauracji
I enjoy what you guys tend to be up too. This kind of clever
work and exposure! Keep up the good works guys I’ve included you guys to my own blogroll.