Jeszcze mam trochę wczorajszego chicken biryani, a dzisiaj pora na kolejny przepis na zielone mini kebaby, hara bhara kabab. Są przepyszne! To danie jest stosunkowo tanie, proste w wykonaniu, a przy tym całkowicie wegańskie. Od czasu do czasu i ja jako zacna mięsożerczyni lubię ugotować i zjeść coś bezmięsnego. Te zielone mini kebaby są bardzo pożywne.
Hara bhara kabab można przyrządzić na wiele sposobów. Można je smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Ja wybrałam drugą opcję, bo jak wiecie nie lubię smażyć na oleju, a akurat skończył mi się olej kokosowy, który zdecydowanie jest zdrowszy do smażenia.
Zielone kebaby przyrządziłam z zielonego groszku, szpinaku i ziemniaków. To jakby ziemniaczane krokiety ale w orientalnym stylu.
Zielone mini kebaby
20 sztuk
Składniki:
250 g świeżego szpinaku
500 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
1 duży pęczek kolendry
5 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2 zielone chili
500 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 łyżka garam masala
6 łyżek mąki z ciecierzycy
5 łyżek zmielonych migdałów
4 łyżki skrobii ziemniaczanej
4 łyżki oliwy
20 orzechów cashew
Pokroić szpinak na drobno i razem z mrożonym groszkiem gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Odstawić groszek i szpinak na sicie.
Pokroić imbir, czosnek i chili w kostkę.Posiekać kolendrę i razem zmiksować na w miarę gładką pastę. Przełożyć groszek i szpinak do miski, dodać chili pastę i dokładnie wymieszać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i zetrzeć na tarce. Następnie włożyć ziemniaki do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, zmielone migdały i skrobię. Doprawić solą i garam masala i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Formować okrągłe kotlety o wadze około 75 g. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlet wcisnąć jeden orzech. Posmarować oliwą i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC.
Upieczone kebaby można jeść na gorąco lub letnie z dipem czosnkowym. Smacznego!