Lubicie warzywne burgery z fasoli? Ja przepadam za nimi zwłaszcza burgerami z fasoli mung i soczewicy puy. Są pyszne! Prawie zawsze do warzywnych burgerów dodaję jajka aby się nie rozpadały podczas smażenia. Czasami dodaję mąkę lnianą zamiast jajek. Wtedy również warzywne burgery mają fajną konsystencję i nie rozpadają się zwłaszcza takie duże jak smażyłam dzisiaj.
Warzywne burgery z fasoli podałam w bułce. Nie musi to być koniecznie hamburgerowa bułka. Ja wykorzystałam proteinową bułkę z pestkami dyni. Warzywne burgery są miękkie. Zmiksowałam składniki na ziarnistą masę przez co po usmażeniu burgery uzyskały fajną strukturę. Przypominają do złudzenia mięsne hamburgery.
Warzywne burgery z fasoli
8 burgerów
Składniki:
80 g fasoli mung
80 g soczewicy puy
1 czosnek solo
1 bakłażan
40 g owsianych płatków
3 jajka
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
8 bułek
garść roszponki
250 g grzybów
2 łyżki majonezu
Ugotuj fasolę i soczewicę w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Następnie usmaż bakłażana na maśle wraz z czosnkiem. Przełóż do malaksera, dodaj ugotowaną fasolę, soczewicę i płatki owsiane. Zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Dodaj pokrojony szczypiorek, jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj farsz. uformuj 8 małych lub 5 większych burgerów i usmaż na maśle. Usmaż pieczarki na maśle, lekko posól i dopraw pieprzem. Przekrój bułki na pół i posmaruj majonezem. Obłóż roszponką. Następnie na każdej bułce połóż po jednym hamburgerze, na wierzchu ułóż porcję smażonych grzybów i przykryj drugą połówką bułki. Smacznego!
13 komentarzy
Ja uwielbiam domowe burgery! A jeszcze bardziej wersje wege! Z fasoli brzmi i wygląda przepysznie! :)
Tak fasola daje wiele możliwości
Burgery wyglądają wyśmienicie. Wersja wege jest naprawdę super.
Jest rzeczywiście!
fajne! musze i ja takie warzywne zrobić
O tak warto spróbować coś nowego!
szalenie wręcz apetyczne!
Dzięki!
Zakochałyśmy się w tych burgerach <3 Przepadamy za warzywnymi wersjami i właściwie to klasycznych mięsnych w ogóle nie jemy :D
Polecam dziewczyny!
Takie burgery lubię! :)
O tak, tak!!!
Mąka lniana zamiast jajek to super pomysł. Lubię takie burgery wege, to naprawdę fajna alternatywa. I ile warzyw można przemycić dzieciom