Ziemniak taka szara bulwa, a ile można z niej wykombinować. Placki ziemniaczane robię przynajmniej raz w tygodniu. Ziemniaki faszerowane prawie zawsze, kiedy gościmy przyjaciół na obiedzie. Kto może się oprzeć ziemniaczanom różom? Ziemniaczane zapiekanki to świetna przekąska pasująca do bufetu.
Dzisiaj proponuję przepis na tort ziemniaczany. Pyszna zapiekanka ziemniaczana w kształcie tortu, której smak podnosi żółty ser o dojrzałym smaku. Uwielbiam zapiekanki z ziemniaków, bo to łatwe i tanie danie, a mimo wszystko bardzo smaczne i eleganckie.
Przepis na tort ziemniaczany
Składniki:
6 – 8 porcji
- 1 kg ziemniaków
- 300 g sera dobrze dojrzałego np. cheddar
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Okrągłą formę z obręczą wyłóż pergaminem. Koniecznie.
- Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż na ładnie na dnie w kilku warstwach, a każdą warstwę obsyp posól, popieprz i posyp serem. Zakończ warstwą ziemniaków bez sera.
- Ubij lekko jajka z mlekiem i śmietanką i wylej równomiernie na ziemniaki
- Wstaw torta do piekarnika (termoobieg) na 160ºC i piecz przez 40 minut.
8 komentarzy
Bardzo apetycznie wygląda. Lubię ziemniaczane smaki ! Pozdrawiam Gosiu :)
Dziękuję Samantha!
…. bardzo lubię takie zapiekanki :)!
I jakie praktyczne!
…moje ziemniaki ukochane :)! Gosiu pięknie Ci sie zapiekła :). Zjadłabym kawałeczek :).
No wyszła mi przepyszna, taka akurat…
Całość wyszła tak, że wygląda prawie jak sernik – cudownie. Ja również uwielbiam tego typu zapiekanki.
Dziękuję, tak jak sernik mówisz… no masz rację!
Pozdrawiam