Świeży szpinak, który znalazłam w lodówce, postanowiłam wykorzystać na obiad. Kremowa zapiekanka ze szpinaku jest idealnym sposobem na wykorzystanie tego zdrowego warzywa, który gotowany, jest najlepszy dla naszego organizmu.
Nie przepadam za smakiem surowego szpinaku, ale gdy go ugotuję, już jest inaczej. Często łączę szpinak z grzybami, więc do zapiekanki dodałam również leśne grzyby i brunatne pieczarki. Zapiekanka dodatkowo zawiera kaszę pęczak, którą bardzo lubię. Próbuję przekonać moje dzieci do jedzenia kaszy, ale staram się na próżno. Nawet ta bardzo smaczna zapiekanka nie zrobiła na nich wrażenia.
Nie dziwię się, bo sama długo ignorowałam kaszę, preferując ziemniaki i makaron. Dzisiaj bez problemu mogę przygotować sałatkę z pęczakiem lub pyszną, kremową zapiekankę ze szpinaku z dodatkiem tej kaszy. Ta szpinakowa zapiekanka może być samodzielnym daniem bezmięsnym, albo też przystawką do mięsa lub ryby. U mnie zagości ona również na świątecznym stole jako jedna z przystawek do pieczonego indyka.
Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste. Najpierw gotuję kaszę pęczak, a następnie smażę grzyby na patelni. W międzyczasie blanszuję szpinak przez kilka minut. Następnie wszystkie składniki łączę razem, dodaję śmietanę, serek i przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek i szałwię. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem i zapiekam w piekarniku, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
Ta zapiekanka jest nie tylko pyszna, ale również pełna wartości odżywczych. Szpinak jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak żelazo, wapń, witamina A i K. Grzyby leśne natomiast są źródłem błonnika. Kasza pęczak dostarcza nam energii i jest bogata w witaminy z grupy B.
Warto więc wykorzystać te zdrowe składniki w naszej kuchni. Zapiekanka ze szpinaku, grzybami leśnymi i kaszą pęczak to danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. Może być idealnym obiadem lub przystawką na każdą okazję. Dajcie się skusić na tę kremową, smaczną i pełną wartości odżywczych zapiekankę!
Zapiekanka ze szpinaku
5 – 6 porcji
Składniki:
180 g pęczaku
2 cebule
600 g świeżego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
150 g kremowego serka, typu łaciate, 23% tł.
300 ml śmietanki, 36% tł.
250 g brunatnych pieczarek
200 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate
30 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki suszonej szałwii
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Pęczak ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, grzyby pokroić na plasterki. Zeszklić cebulę na maśle. Wlać oliwę i dodać grzyby. Smażyć grzyby przez 3 minuty, po czym dodać szpinak. jeśli liście są bardzo dużo, można je nieco pokroić.
Do warzyw wlać śmietanę, dodać serek, doprawić przyprawami i szałwią. Mieszać aż serek się rozpuści. Gotować sos przez 3 minuty. Piekarnik nastawić na 175ºC. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dno wyłożyć porcję sosu, następnie rozprowadzić porcję pęczaku. Zakończyć sosem i posypać startym serem. Jeśli wszystkie składniki są ciepłe czas zapiekania można skrócić do 20 minut.
Zapiekankę można też przygotować wcześniej, przechować w lodówce i zapiec przez podaniem. Wtedy czas zapiekania się wydłuży do 40 minut. Smacznego!