Zapiekanka z ziemniaków – kuchnia szwedzka na święta i na co dzień

Zapiekanka z ziemniaków to danie szwedzkiej kuchni. Jest wiele odmian tej potrawy znane najczęściej pod nazwą Jonsons frestelse. W odróżnieniu od innych ziemniaczanych zapiekanek, gdzie ziemniaki kroi się w talarki, w tej ziemniaki pokrojone są w słupki jak frytki.

Zapiekanka ziemniaczana to bardzo popularne danie w moim domu. Zapiekanka idealnie pasuje do mięsa lub ryby. Na uwagę zasługuje dodatek solonych sardeli z puszki, które nadają jej specyficzny smak. Ta przystawka do obiadu zawiera niewiele składników, głównie mączne ziemniaki, cebulę i śmietanę. Zapiekankę posypuję zmielonymi migdałami, które nadają jej aromatyczny, orzechowy smak.

zapiekanka z ziemniaków przepis codojedzenia

Zapiekanka z ziemniaków

16 porcji

Składniki:

1, 8 kg ziemniaków, mącznego gatunku

2 duże cebule

mała puszka sardeli, anchois

50 g masła

½ l śmietanki, 30% tłuszczu

200 ml mleka

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżka soli

3 łyżki zmielonych migdałów

zapiekanka ziemniaczana obiad przepis blog codojedzenia

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki jak na frytki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Pokrój sardele, zachowaj sos. Duże, żaroodporne naczynie, 25 cm x 35 cm posmaruj 1 łyżką masła. Napełnij naczynie ziemniakami na przemian układając je z cebulą. Wymieszaj śmietanę, mleko, sos z sardeli, sól i czarny pieprz. Polej równomiernie zapiekankę. Na koniec posyp zmielonymi migdałami i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku przez około 80 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, więc możesz sprawdzić widelcem, czy zapiekanka jest upieczona. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem.  Posyp koprem. smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *