Zapiekanka z ziemniaków to danie szwedzkiej kuchni. Jest wiele odmian tej potrawy znane najczęściej pod nazwą Jonsons frestelse. W odróżnieniu od innych ziemniaczanych zapiekanek, gdzie ziemniaki kroi się w talarki, w tej ziemniaki pokrojone są w słupki jak frytki.
Zapiekanka ziemniaczana to bardzo popularne danie w moim domu. Zapiekanka idealnie pasuje do mięsa lub ryby. Na uwagę zasługuje dodatek solonych sardeli z puszki, które nadają jej specyficzny smak. Ta przystawka do obiadu zawiera niewiele składników, głównie mączne ziemniaki, cebulę i śmietanę. Zapiekankę posypuję zmielonymi migdałami, które nadają jej aromatyczny, orzechowy smak.
Zapiekanka z ziemniaków
16 porcji
Składniki:
1, 8 kg ziemniaków, mącznego gatunku
2 duże cebule
mała puszka sardeli, anchois
50 g masła
½ l śmietanki, 30% tłuszczu
200 ml mleka
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
3 łyżki zmielonych migdałów
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki jak na frytki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Pokrój sardele, zachowaj sos. Duże, żaroodporne naczynie, 25 cm x 35 cm posmaruj 1 łyżką masła. Napełnij naczynie ziemniakami na przemian układając je z cebulą. Wymieszaj śmietanę, mleko, sos z sardeli, sól i czarny pieprz. Polej równomiernie zapiekankę. Na koniec posyp zmielonymi migdałami i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku przez około 80 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, więc możesz sprawdzić widelcem, czy zapiekanka jest upieczona. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem. Posyp koprem. smacznego!