Chociaż w tym roku na święta naprawdę nie przesadziłam z gotowaniem to jednak zostało mi mnóstwo świątecznych resztek, zwłaszcza sporo pieczonego indyka. Postanowiłam zatem przyrządzić krokiety z indyka i brukselki. Dość nietypowe połączenie jak na krokiety ale bardzo smaczne.
Krokiety przyrządzam na wiele sposobów. Czasami przepuszczam mięso przez maszynkę ale ostatnio po prostu drobno je kroję. Tak też zrobiłam w dzisiejszym przepisie. Pokroiłam drobno indyka, obgotowałam brukselkę, dodałam usmażoną cebulę i uwaga…musztardę. Musztarda robi wrażenie i naprawdę zmienia nadzienie do krokietów na niezwykłe i super smaczne. Polecam słodką, ostrą i gruboziarnistą musztardę.
Krokiety naleśnikowe są najsmaczniejsze, kiedy je panieruję w zmielonych migdałach i smażę na maśle. Krokiety z indyka i brukselki są bardzo pożywne. Smażę bardzo cienkie naleśniki ale zawijam w nie dużo nadzienia. Dlatego krokietami mogę nakarmić całą rodzinę. Moje mięsożerne dzieci nie narzekają na brak mięsa. Chociaż bardzo lubią naleśniki na słodko to jednak krokiety z mięsem to dla nich ulubione danie na obiad.
Dziwi mnie fakt, że sporo osób nie lubi brukselki. W mojej rodzinie wszyscy za nią przepadają. Dziwne, że do tej pory nigdy nie dodawałam jej do krokietów. Zapraszam na świeżutko wysmażony przepis na krokiety ze świątecznych resztek.
Krokiety z indyka i brukselki
10 krokietów
Składniki:
10 naleśników, tutaj przepis na ciasto naleśnikowe
400 g pieczonego indyka
400 g brukselki
1 cebula
2 łyżki musztardy gruboziarnistej, słodkiej i ostrej
sól i czarny pieprz do smaku
masło do smażenia
2 jajka
150 g zmielonych migdałów, opcjonalnie tarta bułka
Z podanego przepisu zmiksuj naleśnikowe ciasto i usmaż 10 dużych i cienkich naleśników. Mięso indyka pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść i przekrój na pół lub jeśli jest bardzo duża, pokrój na plasterki. Blanszuj brukselkę w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź i dodaj do mięsa.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cebulę do farszu wraz z musztardą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nakładaj farsz na naleśniki, zawiń lekko boki i zwiń tak aby farsz nie wypadał ze środka.
W misce rozmąć jajka. Na talerz wysyp zmielone migdały zamocz naleśniki w jajku, następnie obtocz w migdałach i smaż na maśle na złoty kolor po obu stronach. Podaj krokiety na ciepło.