Jak wykorzystać świąteczne resztki?

Chociaż w tym roku na święta naprawdę nie przesadziłam z gotowaniem to jednak zostało mi  mnóstwo świątecznych resztek, zwłaszcza sporo pieczonego indyka. Postanowiłam zatem przyrządzić krokiety z indyka i brukselki. Dość nietypowe połączenie jak na krokiety ale bardzo smaczne.

Krokiety przyrządzam na wiele sposobów. Czasami przepuszczam mięso przez maszynkę ale ostatnio po prostu drobno je kroję. Tak też zrobiłam w dzisiejszym przepisie. Pokroiłam drobno indyka, obgotowałam brukselkę, dodałam usmażoną cebulę i uwaga…musztardę. Musztarda robi wrażenie i naprawdę zmienia nadzienie do krokietów na niezwykłe i super smaczne. Polecam słodką, ostrą i gruboziarnistą musztardę.

 

krokiety_indyk_brukselka_przepis_codojedzenia_blog

Krokiety naleśnikowe są najsmaczniejsze, kiedy je panieruję w zmielonych migdałach i smażę na maśle. Krokiety z indyka i brukselki są bardzo pożywne. Smażę bardzo cienkie naleśniki ale zawijam w nie dużo nadzienia. Dlatego krokietami mogę nakarmić całą rodzinę. Moje mięsożerne dzieci nie narzekają na brak mięsa. Chociaż bardzo lubią naleśniki na słodko to jednak krokiety z mięsem to dla nich ulubione danie na obiad.

Dziwi mnie fakt, że sporo osób nie lubi brukselki. W mojej rodzinie wszyscy za nią przepadają. Dziwne, że do tej pory nigdy nie dodawałam jej do krokietów. Zapraszam na świeżutko wysmażony przepis na krokiety ze świątecznych resztek.

Krokiety z indyka i brukselki przepis codojedzenia

Krokiety z indyka i brukselki

10 krokietów

Składniki:

10 naleśników, tutaj przepis na ciasto naleśnikowe

400 g pieczonego indyka

400 g brukselki

1 cebula

2 łyżki musztardy gruboziarnistej, słodkiej i  ostrej

sól i czarny pieprz do smaku

masło do smażenia

2 jajka

150 g zmielonych migdałów, opcjonalnie tarta bułka

krokiety_przepis_codojedzenia_blogkulinarny

Z podanego przepisu zmiksuj naleśnikowe ciasto i usmaż 10 dużych i cienkich naleśników. Mięso indyka pokrój w kostkę. Brukselkę oczyść  i przekrój na pół lub jeśli jest bardzo duża, pokrój na plasterki. Blanszuj brukselkę w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź   i dodaj do mięsa.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cebulę do farszu wraz z musztardą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Nakładaj farsz na naleśniki, zawiń lekko boki i zwiń tak aby farsz nie wypadał ze środka.

W misce rozmąć jajka. Na talerz wysyp zmielone migdały zamocz naleśniki w jajku, następnie obtocz w migdałach i smaż na maśle na złoty kolor po obu stronach. Podaj krokiety na ciepło.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *