Klopsiki z indyka to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, szwedzkich klopsików, czy klopsików z kurczaka. Od dawna zastępuję tartę bułkę mąką migdałową i tak też uczyniłam w przypadku klopsików z indyka. Mąka migdałowa nadaje klopsikom delikatną nutę orzechowego smaku, co idealnie komponuje się z mięsem indyka. Klopsiki te doskonale smakują w połączeniu z sosem marinara, który dodaje im wyrazistości dzięki bogatemu aromatowi pomidorów, czosnku i ziół.
Delikatne klopsiki z indyka z mąką migdałową, czosnkiem i ziołami – pyszne klopsiki do ryżu
Aby dopełnić to danie, podałam klopsiki z indyka z ryżem na sypko. Oczywiście ryż można zastąpić kaszą, a nawet makaronem. Poza tym przygotowałam szereg przystawek do obiadu. Pieczone papryczki pardon dodają delikatnej ostrości, a soczyste pomidory koktajlowe wprowadzają świeżość i kolor. Rukola dodaje lekko pikantnej nuty, a czerwona cebula, namoczona w zimnej wodzie, nadaje daniu odrobinę słodyczy i chrupkości.
Dodam, że pomidory i rukola pochodzą z mojego ogródka. Akurat teraz jest ich największy wysyp. Moje dzieci są zachwycone zwłaszcza pomidorami, że tak pysznie smakują. Wiadomo, ekologiczne, a co ekologiczne to i zdrowe!
Na sam koniec, całość posypałam startym parmezanem, który swoim intensywnym smakiem łączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Ser rozpuszcza się lekko na ciepłych klopsikach i ryżu, tworząc aksamitną, apetyczną warstwę.
Kolorowe dodatki do obiadu – świeżość i różnorodność na talerzu!
Tak przygotowane danie to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca różnorodność smaków i tekstur w jednym, pysznym posiłku. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację, klopsiki z indyka w sosie marinara z pysznymi dodatkami to potrawa, która cieszy zarówno oko jak i podniebienie.
Składniki:
800 g fileta z indyka
50 g mąki migdałowej
1 duże jajko
1 czosnek solo
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
½ łyżeczki suszonych płatków chili
½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
1 łyżka oliwy
1 łyżka przecieru pomidorowego
1½ łyżeczki soli lub wedle smaku
olej kokosowy do smażenia
2 lyżki startego parmezanu
Marinara
400 g krojonych pomidorów
1 szalotka
1 łyżka świeżego oregano
10 listków bazylii purpurowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
Przystawki
Pieczone papryczki pardon
pomidory koktajlowe
czerwona cebula
rukola
Przygotowanie:
- W misce wymieszać przyprawy, zioła , jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i przecier pomidorowy. Dodać zmielone mięso z kurczaka i wymieszać wszystko na jednolity farsz. Formować małe klopsiki o wadze około 40 gramów. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i czarny pieprz do smaku. Zredukować sos.
- Kiedy sos znacznie zgęstnieje dodać klopsiki i zagotować. Posypać danie parmezanem.
- Podać klopsiki z ryżem i warzywnymi przystawkami. Smacznego!