Kuchnia hinduska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Dawno, dawno nie gotowałam po hindusku. Chcę Wam zatem przypomnieć prosty przepis na curry butter chicken. To curry ugotujecie w 40 minut pod warunkiem, że zamarynujecie kurczaka wcześniej. Marynowany w jogurcie kurczak to podstawa tego, jakże pysznego obiadowego dania.
Kuchnia hinduska
Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna. Przyprawy takie jak Garam Masala, kolendra, czy kumin rzymski to moje ulubione przyprawy. Nie należy jednak z nimi przesadzać, bo curry może wyjść gorzkie. Wiem co mówię, bo zdarzyło mi się przesadzić z kminem rzymskim.
Hinduskie curry podaję z ryżem i naan. Dzisiaj jednak przyrządziłam podpłomyki lomper w stylu norweski. Uwielbiam mieszać smaki i potrawy z różnych zakątków świata. Dlatego nie zawahałam się nawet przez minutę i wybrałam nowerski chleb lomper do dzisiejszego butter chicken.
Dodatkowo przyrządzam raita. Raita to taki odpowiednik greckiego tzatziki. Uwielbiam sosy i dipy na zimno na bazie greckiego lub tureckiego jogurtu, koniecznie o zawartości 10% tłuszczu. Hindusi jedzą jogurt praktycznie do wszystkich dań, ponieważ jogurt chłodzi i sprawia, że ostre dania są nieco delikatniejsze. Lubię jeść na ostro ale przez przesady. Dlatego doprawiony jogurt jest dla mnie zbawieniem, kiedy jem ostre curry w indyjskiej restauracji.
Butter chicken
Butter chicken przyrządzam na wiele sposobów. Najczęściej gotuję curry z fileta z piersi kurczaka. Coraz częściej jednak gotuję na bazie filetów z udek kurczęcych. Mleko kokosowe sprawia, że curry jest kremowe i ma jedynie lekki posmak przecieru pomidorowego.
Używam też domowej roboty garam masala, ale oczywiście możecie w tym daniu wykorzystać kupne przyprawy. Charakterystycznym ziołem w kuchni hinduskiej jest kolendrą, zarówna świeża jak i nasiona. Zadziwiające jest to, że świeża kolendrą i jej nasiona tak bardzo różnią się w smaku. Nie wszyscy lubią świeżą kolendrę. Ja za nią przepadam!
Butter chicken
6 porcji
Składniki:
Marynata jogurtowa
1 kg filetów z udek kurczaka
50 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
Curry
1 łyżka garam masala
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła, u mnie solone
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
400 ml kokosowego mleka
pęczek świeżej kolendry
sól i czarny pieprz do smaku
Do podania