Zimny bufet sylwestrowy wita gości na moim sylwestrowym party. W tym roku znajdą się w nim klasyczne zimne przystawki jak również serowe kuleczki. Uwielbiam szybkie dania na Sylwestra, zwłaszcza te, które można przygotować wcześniej. Do nich należą serowe kuleczki, obtoczone w nasionach. W środku każdej kuleczki znajduje się niespodzianka, suszona figa lub rodzynki.
Lubię mieszać jarskie przystawki na przemian z mięsnymi. Naprawdę niewiele trzeba aby przyrządzić pyszne i przyciągające wzrok bufetowe przekąski, które są na wyciągnięcie ręki o choćby halloumi z ulubioną konfiturą.
Prawda, że apetycznie, lekko i łatwo! Uwielbiam małe przekąski takie na jeden kęs. Takie właśnie powinny być bufetowe przekąski. Małe, zgrabne i szybko znikające w buzi. Pamiętajcie, że sylwestrowy bufet na zimno to dania komfortowe, które je się bez kłopotu.
Serowe kuleczki są przesmaczne. Przyrządzam je z koziego sera, który zazwyczaj kupuję w postaci plasterków w L. Jeśli wolicie inny ser to polecam kremową fetę. Ważne jest aby ser był naprawdę kremowy, bo wtedy można z niego uformować zgrabne kulki. Do posypki użyłam różnych nasion i zmielonych migdałów. Możecie wybrać dowolne nasiona lub drobno pokrojone orzechy, po prostu to co macie pod ręką. W każdą kuleczkę wbiłam patyczek, aby można je było łatwo zgarnąć z półmiska bez brudzenia rąk.
Serowe kuleczki
12 kuleczek
Składniki:
1 opakowanie koziego sera, podwójne, około 200 g
12 mini fig lub dużych rodzynek
50 g mieszanych nasion lub orzechów do obtoczenia, u mnie konopia, chia, słonecznik, dynia
1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie
20 g zmielonych migdałów
1 łyżka drobno pokrojonych goji
Z koziego sera uformuj kuleczki, chowając w środku figę lub rodzynki. Następnie obtocz w nasionach i goji. Wciśnij w każdą kuleczkę drewnianą wykałaczkę. Do podania przechowuj w lodówce. Smacznego!
P.S.
Kliknij w zdjęcie jeśli chcesz przejść do pozostałych przepisów.
1 Komentarz
Robię od czasu do czasu podobne serowe kuleczki, tyle że w ich środku umieszczam bezpestkowe winogrona. Fantastycznie prezentuje się taka mało pracochłonna przekąska, a i bosko smakuje.
Pozdrawiam i życzę pomyślnego Nowego Roku